VIDEO: Secretul unei digestii uşoare: salatele
Fie că este vorba despre salata verde sau despre cea preparată din alte legume, acest aliment este o sursă generoasă de fibre, vitamine, minerale şi antioxidanţi.
Calităţile terapeutice ale salatei sunt variate, în funcţie de combinaţiile pe care le preferi. Cu cât este mai colorată, cu atât este mai sănătoasă. Datorită alcalinităţii lor, salatele combat aciditatea cărnii, iată de ce ar trebui să fie consumate cu friptura.
De asemenea, salatele sunt ideale şi alături de brânzeturi, pentru că uşurează digestia.
Salata cu legume verzi previne cancerul
Legumele verzi, precum varza, salata, broccoli sau spanacul, sunt ideale în lupta împotriva diabetului.
Conţin clorofilă, cel mai activ antioxidant din natură, magneziu, vitamine şi minerale, substanţe care menţin tinereţea, în timp ce combat orice formă de cancer. Prepară o salată cât mai colorată, ca să te bucuri de gusturi savuroase şi de beneficii pentru sănătate.
Fibrele reduc colesterolul «rău»
Un motiv să alegi salata este cantitatea de fibre din conţinutul ei. Salata verde combate problemele digestive şi nu lasă constipaţia să‑şi facă de cap.
Mai mult, nu vei mai avea probleme din pricina colesterolului „rău“ peste valorile normale. Mixul de legume proaspete te ajută să slăbeşti, pentru că induce senzaţia de saţietate repede şi o menţine mai multe ore.
Dacă ai digestia greoaie, înlocuieşte masa de seară consistentă cu o salată verde sau colorată şi nu vei mai avea probleme cu tranzitul intestinal încetinit.
Salată cu legume roşii, bună pentru inimă
Legumele roşii conţin cantităţi importante de antioxidanţi, care luptă împotriva îmbătrânirii premature, prin refacerea nivelului de colagen afectat de radicalii liberi.
Împreună cu alţi nutrienţi conţinuţi de legumele roşii, antioxidanţii previn apariţia bolilor grave, precum afecţiunile cardiace şi numeroase tipuri de cancer.
Mai mult, o salată cu roşii şi ridichi ajută la îmbunătăţirea memoriei şi sunt indicate în litiazele renale şi biliare.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti
Friptură cu salată, nu cu cartofi prăjiţi
Carnea, în special, şi proteinele de origine animală, în general, trebuie să fie asociate cu legume, nu cu amidonoase.
Adică la friptură nu punem ca garnitură cartofii prăjiţi, ci salata de legume. Doar salata. Şi nu mâncăm nici măcar pâine sau garnitură de orez.
Cel mai bine este să consumăm friptura cu o garnitură de legume sotate sau făcută la gril. Spun acest lucru pentru că legumele, pentru a fi digerate, au nevoie de un anumit pH.
Carnea are nevoie de un pH acid, iar amidonoasele, spre exemplu cartofii, au nevoie de un pH alcalin pentru a se digera. În combinaţie, se bat cap în cap şi nu se pot digera, nici carnea, nici amidonosul.
SFAT: Prepară salată de varză crudă, nu murată, pentru că se digeră mai uşor.