VIDEO: Iată ce alimente îţi afectează dantura!

12 decembrie 2014   Nutriție

,,Alimentele ne pot fi aliaţi de toată încrederea sau inamici atunci când vine vorba de a ne păstra dinţii sănătoşi cât mai mult timp. De aceea este important să ştim ce alimente să consumăm sau să evităm pentru a preveni dureri, pătări ale smalţului, chiar ruperea dinţilor. În calitate de specialist în cadrul campaniei Zâmbeşte România, care aduce informaţii şi soluţii pentru o mai bună igienă orală, atrag atenţia asupra faptului că îngrijirea dinţilor se realizează şi prin alimentele pe care le consumăm, nu doar prin intervenţia specialistului sau produselor dedicate”, spune medicul specialist Dana Caranovic.

Alimentele care aduc beneficii

Merele

Nu degeaba vechea zicală spune că un măr pe zi ţine medicul la distanţă. Răspunsul este foarte simplu şi... logic. Nu doar merele, ci oricare fructe sau legume au un conţinut mărit de apă care diluează conţinutul de zaharuri şi stimulează producţia de salivă. În consecinţă, se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, se diminuează aciditatea fructelor şi poţi lupta mai eficient cu cariile.

Apa

Un adevărat aliat când vine vorba de sănătatea danturii este şi apa. La fel ca saliva, apa ne ajută să clătim zaharurile şi acidul de pe dinţi. Totodată, conţine fluor sau minerale ce fortifică dinţii şi îi protejează de eroziune. Fluorul se găseşte şi în pasta de dinţi pentru adulţi, cea pentru copii neavând în general fluor pentru a evita acumularea unei cantităţi mai mare decât poate corpul celor mici să asimileze.

Lactatele

Ca şi merele sau apa, lactatele sunt de un real ajutor pentru păstrarea sănătăţii danturii. Ele sunt principala sursă de calciu din alimentaţie, mineral recunoscut pentru rolul său de a întări dinţii şi oasele. Pe lângă calciu, alte minerale care se găsesc în conţinutul lactatelor repară daunele pe care le provoacă băuturile acidulate în smalţul dinţilor.

Căpşunile

Cu un gust şi aromă aparte, căpşunile se numără printre alimentele care au grijă de sănătatea dinţilor tăi. Ele conţin acid malic, un înălbitor natural pentru dinţi. Atenţie însă că seminţele lor pot intra între dinţi şi pot fi greu de îndepărtat. Asigură-te că ai aţă dentară pentru o curăţare corectă!

Salatele

Îţi plac verdeţurile? Află că ele nu sunt doar o bună sursă de vitamine şi minerale, ci ajută şi la curăţarea dinţilor. În timpul ce le mestecăm, ele favorizează producţia de salivă, ceea ce ajută la protejarea smalţului dinţilor. Pentru a beneficia de aceste plusuri include în alimentaţia ta spanacul, rucola şi orice tip de salată verde. Alimentele pe care trebuie să le consumi mai rar

Covrigii

Alegem covrigii pe post de gustare pentru că ne gândim că nu sunt dulci şi nu ne afectează dinţii. Însă carbohidraţii din covrigi sau biscuiţi se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală afectând smalţul dinţilor. În plus, covrigii şi în general produsele din cocă rămân lipite de dinţi şi favorizează apariţia bacteriilor şi, implicit, a cariilor. În aceeaşi categorie intră şi chipsurile din cartofi sau cartofii prăjiţi.

Dulciurile

Se şti că dulciuri, fie că au un conţinut mai mic sau mai mare de zahăr, afectează sănătatea dinţilor. De la bomboane, acadele, dropsuri mentolate sau caramele, toate conţin foarte mult zahăr, unele se lipesc de dinţi şi favorizează apariţia bacteriilor şi cariilor. În plus, există tentaţia de a le mesteca, ceea ce poate duce la crăparea dinţilor sau dislocarea prombelor. În aceeaşi categorie intră şi fructele uscate.

Vinul

Fie că preferi vinul roşu sau alb, important de ştiut este că băutura bahică se numără printre alimentele care afectează dantura. Vinul colorează şi dăunează smalţului, fiind şi unele dintre alimentele ce conţin acid eroziv. De fapt, o regulă foarte simplă ne spune că acele alimente care pătează faţa de masă şi îngrijorează o gospodină ne vor păta la fel de tare şi dinţii. În aceeaşi categorie intră şi cafeaua sau ceaiul negru!

Murăturile

Greu de crezut, dar murăturile afectează smalţul puternic, din cauza acidităţii lor rezultate în urma conservării, cauzând în unele cazuri uzura mai rapidă a dintelui. E recomandat să nu mâncăm murături mai mult de o dată pe zi şi atunci cu un aliment care să compenseze aciditatea.

Mai multe