VIDEO: De ce avem nevoie de grăsimile „bune”

14 aprilie 2014   Nutriție

Grăsimile sunt sursa de energie de care avem nevoie zi de zi (fiecare gram de grăsime oferă 9 kcalorii). Sunt compuse din molecule, cunoscute sub denumirea de acizi graşi, care pot fi saturaţi sau nesaturaţi.

Grăsimile saturate, precum cele din unt, brânză sau carne, sunt cele care duc la creşterea colesterolului. Din acest motiv, este indicat ca doar 10% din aportul zilnic de calorii să provină de la grăsimile „rele”. Pe de altă parte, grăsimile „bune” se împart în două categorii: cele mononesaturate şi cele polinesaturate.

O categorie aparte a grăsimilor polinesaturate o reprezintă acizii graşi Omega-3 şi Omega- 6, care nu pot fi sintetizate de organism, deci trebuie procurate din alimentaţie.

„Grăsimile trebuie să cuprindă maximum 30% din alimentaţie. Este bine ca mai puţin de o treime să fie acizi graşi saturaţi, iar restul acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi, în proporţii relativ egale. Tradus în plan alimentar, aceasta ar însemna să limităm consumul de grăsimi animale, carne roşie, lactate integrale şi brânzeturi grase şi să punem accent pe carnea de peşte, uleiuri vegetale, fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide, migdale, fistic etc) şi seminţe”, recomandă Mădălina Indrie, medic specialist nutriţie. Grăsimile mononesaturate previn bolile de inimă

Consumul constant de grăsimi mononesaturate este recomandat celor care doresc să scadă nivelul de LDL, aşa numitul colesterol „rău”, un factor determinant în apariţia bolilor cardiovasculare. Acestea sunt benefice şi persoanelor care au trecut printr-un episod de atac de cord, pentru că înjumătăţesc riscul de a suferi un nou infarct. Cercetările au mai demonstrat că acest tip de grăsimi încetineşte dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind astfel tumorile maligne.

Acizii graşi, esenţiali pentru sănătate

Unele vitamine precum A, D, E şi K , sunt asimilate doar cu ajutorul grăsimilor, Omega-3 fiind unul dintre acizii graşi care nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. Are proprietăţi antiinflamatoare, ameliorând durerile provocate de artrită, însă este benefic şi bolnavilor de diabet, deoarece stabilizează glicemia.

Consumul de ulei de peşte reduce riscul de accident vascular la bărbaţi şi previne atât naşterea prematură, cât şi depresia post-natală în cazul femeilor. Nu trebuie să lipsească din alimentaţia celor care se confruntă cu boli autoimune, cercetările arătând că diminuează semnificativ severitatea simptomelor.

Pe de altă parte, acizii graşi Omega-6 sunt esenţali pentru dezvoltarea şi buna funcţionare a creierului, fiind recomandaţi femeilor însărcinate sau persoanelor supuse surmenajului psihic.

Surse de grăsimi „bune”

Mononesaturate Polinesaturate

Ulei de măsline Ulei de porumb

Ulei de susan Nuci

Avocado Seminţe de floarea-soarelui, Susan

Măsline Peşte gras: somon, ton Macrou

Unt de arahide Tofu

Surse grăsimi „rele”

Saturate Trans

Carne de porc sau miel Produse de patiserie

Carne de pui cu piele Chipsuri

Unt Margarină

Brânză Popcorn

Îngheţată Alimente prăjite

Dr. Mădălina Indrie, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

www.nutritiecluj.ro

Între acizii graşi trebuie să existe un raport

Este de dorit un raport de 2:1 sau 3:1 între Omega-6 şi Omega-3, însă acest lucru este greu de realizat în zona noastră geografică (creşterea consumului de peşte şi produse marine proaspete este dificil). Acest raport facilitează transmiterea informaţiei între neuroni, comunicarea între celule, este antiinflamator şi protector cardio-vascular.

Din păcate, în realitate, raportul este de 4 ori mai mare. Este, aşadar, de dorit creşterea consumului de peşte (cel puţin de 3 ori/săptămână), a uleiului de in, rapiţă, în paralel cu cel de măsline şi limitarea în alimentaţie a cărnii de porc, vită (mai puţin de o dată/săptămână), a derivatelor acestora şi a brânzeturilor grase.

Vrei să afli mai multe informaţii despre modul în care grăsimile Omega-3 îţi îmbunătăţesc sănătatea? Atunci cartea doctorului Andrew L. Stoll „Factorul Omega-3. Dieta revoluţionară Omega-3 pentru sănătatea creierului şi împotriva depresiei” îţi va fi de folos. Descoperă ce sunt acizi graşi şi în ce fel îţi influenţează sănătatea.

Editura: Elena Francisc Publishing Preţ: 37 lei

Mai multe