VIDEO: Atenţie la alimentele care conţin cantităţi mari de zahăr

23 ianuarie 2014   Nutriție

Sosul de barbeque

Consumat de regulă lângă preparatele pregătite la grătar, sosul completează aroma lor, dar şi cantitatea de zahăr din organism dacă este cumpărat din comerţ. Specialiştii în nutriţie susţin că unele sosuri din comerţ conţin chiar şi câteva linguriţe bune de zahăr, astfel încât cantitatea de zahăr de care are nevoie organismul să fie asigurată doar de sos. În schimb, dacă-l pregăteşti în casă poţi adăuga zahăr în funcţie de preferinţe, fie îl elimini de pe lista de ingrediente.

Iaurtul cu fructe

Gustos, cremos, cu fructe întregi ... sunt foar câteva dintre cuvintele pe care le tot auzim în reclamele la iaurturile cu fructe. Pe lângă aditivii şi coloranţii folosiţi la producerea lor, iaurturile mai conţin şi o cantitate mare de zahăr, tocmai pentru ca gustul să fie unul pe măsură. Unele iaurturi de doar 100 de grame conţin şi până a 13-14 grame de zahăr. O variantă mai sănătoasă a iaurtului cu fructe o poţi prepara uşor în casă: alege un iaurt sănătos şi pune în el bucăţi din mai multe fructe. Sosul pentru paste

Ai terminat serviciul mai târziu şi nu prea mai ai timp de gătit. Pui în coşul de cumpărături o pungă de paste şi unul dintre sosurile deja pregătite din comerţ, iar cina e gata preparată. Ştiai că şi ele conţin o cantitate mare de zahăr? Unele sortimente de sos conţin şi până la 12-15 grame de zahăr.

Băuturile carbogazoase

Nu mai este o noutate că sucurile acidulate de pe rafturile magazinelor conţin multe substanţe nocive pentru sănătatea organism. Pe lângă coloranţi, sucurile sunt adevărate surse de zahăr: unele sucuri conţin aproape o treime zahăr, ceea ce creşte semnificativ riscul de apariţie a diabetului, dar şi a altor boli. O porţie mult mai mică de zahăr şi o cantitate mare de vitamine şi minerale poţi obţine dacă înlocuieşti băuturile carbogazoase cu sucurile de fructe şi legume preparate în casă.

Jeleurile

Preferate de cei mici, jeleuruile cu fructe se numără printre dulciurile din comerţ care conţin o cantitate mare de zahăr. Studiile realizate recent au arătat că unele sortimente de jeleuri din comerţ conţin peste 50 de grame de zahăr, pe lângă mulţi aditivi şi coloranţi.

Batoanele de cereale

Rezultatele unui studiu recent publicat de BBC au arătat că batoanele de cereale se numără printre sursele ascunse de zahăr. După ce au analizat conţinutul de zahăr din 30 de tipuri diferite de batoane din comerş, specialiştii în nutriţie au observat că doar unul dintre ele nu avea un conţinut ridicat de zahăr. O parte dintre batoanele de pe piaţă conţin şi până la 30% zahăr.

Mai multe