VIDEO: «Am colesterolul mare. Ce schimbări să fac în dietă?»

2 octombrie 2014   Nutriție

Ştiai că singurele alimente care conţin colesterol sunt cele de origine animală? De aceea, legumele şi fructele sunt printre cei mai buni aliaţi ai tăi în lupta anticolesterol!

Împrieteneşte-te, de asemenea, şi cu peştele gras, pentru că este dovedit că acizii graşi Omega 3 conţinuţi reduc nivelul colesterolului „rău”.

Alege carnea mai slabă, preparată la cuptor sau la grătar, iar îndepărtarea pielii de pe pui ar trebui să fie un gest reflex, deoarece este bogată în colesterol. ,,Persoanele care au probleme cu colesterolul trebuie să consume alimente diversificate şi să le evite pe cele grase. Mai ales că pot alege sortimentele uşoare”, sfătuieşte medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco, din Cluj.

Margarina se poate face şi în casă

Unul dintre alimentele care a iscat numeroase controverse în ultimii ani ­este margarina. Procesul de fa­bri­care a margarinei s-a modificat însă.

Unii medici sunt încă reticienţi când vine vorba despre adăugarea ei în alimentaţia zilnică.

PONT: O idee bună ar fi să-ţi prepari singur în casă margarina. Ai nevoie de 20 g de grăsime de palmier, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguriţe de lapte, 2 linguriţe de gălbenuş, sare şi suc de lămâie.

Topeşti grăsimea de palmier la bain-marie, după care o mixezi cu uleiul de măsline într‑o baie de apă cu gheaţă. În compoziţia cremoasă obţinută adaugi lapte, mai amesteci puţin şi pui gălbenuşul.

Când compoziţia are consistenţa margarinei, adaugi, după gust, sare şi zeamă de lămâie. Margarina preparată conţine acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.

Ouă? 2-3 pe săptămână

,,Persoanele care au probleme cu colesterolul pot consuma chiar şi 2-3 ouă pe săptămână, deoarece nu produc modificări ale nivelului colesterolului sangvin”, recomandă nutriţionistul Adrian Copcea.

În plus, oul conţine lecitină, substanţă care previne depunerea colesterolului pe pereţii vaselor sangvine.

SFAT: Consumă alimentele mai grase în prima parte din zi. Spre seară, grăsimile se depun mai uşor pe pereţii vaselor de sânge.

Dulciurile cresc trigliceridele

Nu numai la colesterolul „rău” trebuie să fim atenţi, ci şi la trigliceride, grăsimi sangvine care, în exces, favorizează apariţia diabetului şi a bolilor de inimă.

Cantitatea mare de calorii ingerate la o masă, care nu sunt folosite de corp, vor fi transformate în trigliceride.

Dulciurile concentrate, precum şi produsele făinoase şi alcoolul cresc trigliceridele, de aceea este bine să le eviţi.

: Alege pâinea integrală, pentru că are mai ­puţine calorii decât cea albă.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Anamaria Iulian, nutriţionist

Alege uleiurile presate la rece!

Pentru cei care au un nivel crescut al colesterolului şi al trigliceridelor, cea mai bună soluţie este modificarea comportamentului alimentar. Consumă mai puţină carne roşie şi mai mult peşte oceanic.

Alege uleiuri presate la rece (de măsline, in, rapiţă) şi adaugă un pumn mic de seminţe neprăjite de floarea-soarelui, de in sau de dovleac în salatele de legume proaspete.

Renunţă la alimentele de tip fast-food, la semipreparate, mezeluri şi la brânzeturi grase. Adoptând un comportament alimentar sănătos, poţi obţine şi scăderea nivelului de colesterol.

3 reţete care scad nivelul grăsimilor din sânge

Legume la tigaie

Ce ai nevoie

- 3 cartofi noi - ½ vânătă - 2 dovlecei mici - 1 ardei gras roşu - 1 legătură ceapă verde (doar partea albă) - 2 roşii - 4 linguri ulei de măsline - 1 ceşcuţă apă - 2 căţei de usturoi - sare - piper.

Mod de preparare

Mai întâi, se pun la fiert cartofii cu coajă (spălaţi foarte bine) în apă cu puţină sare, ­după ­care se scurg şi se lasă să se răcorească. Dovleceii, vânăta, roşiile şi ardeiul gras se spală şi se taie felii.

Pui în tigaie ­uleiul, după care adaugi ceapa tăiată rondele şi feliile de vinete, peste care pui ceşcuţa cu apă şi le laşi până scade apa. Dacă foloseşti tigaie antiaderentă, nu mai adaugi ulei. După ce s-au rumenit puţin, se adaugă ardeiul gras, ­roşiile, dovleceii, cartofii tăiaţi cubuleţe sau felii şi se lasă pe foc circa 10 minute. Se pun roşiile tăiate felii şi usturoiul pisat. Se condimentează cu sare şi piper, după gust.

Ciorbă de praz

- 1 morcov

- 1 ceapă

- 1/2 ţelină

- 1 păstârnac mai mic

- 500 g praz

- 100 ml ulei

- 50 g orez

- sare

- 500-600 ml zeamă de varză sau borş

- 1 legătură leuştean sau pătrunjel.

Tai zarzavatul mărunt şi îl pui la fiert în 2 litri de apă pentru 30 de minute. Prazul îl cureţi, după care îl speli. Îl tai în două pe lung, după care în feliuţe.

Separat, laşi să fiarbă un pic prazul în apă cu puţin ulei. Laşi totul 10 minute, după care se adaugă orezul spălat. Se amestecă şi se pune totul în oala cu legume.

Supa se mai lasă să fiarbă 10 minute şi spre sfârşitul fierberii se adaugă zeama de varză fiartă separat. La sfârşit, condimentezi cu sare după gust şi cu verdeaţă proaspăt tocată.

Plachie de crap

Ce ai nevoie

- 1 kg crap

- 100 ml ulei

- 3-4 cepe mari

- 3 căţei de usturoi

- 200 ml de suc de roşii

- 3 roşii

- 2 ardei graşi

- 1 foaie de dafin

- 100 ml vin alb

- 10 boabe de piper

- sare

- 2 legături pătrunjel

- 1 lămâie

Cureţi peştele, după care îl tai în bucăţi de 3 cm grosime. Dacă este gros se despică în două, fiecare jumătate tăindu-se în bucăţi de 4-5 cm grosime.

Tai ceapa peştişori, o pui într-o tigaie cu o ceşcuţă de apă şi laşi la fiert până devine sticloasă. Adaugi ardeii cubuleţe, roşiile, usturoiul tocat, sucul de roşii şi pătrunjelul tocate. Se amestecă, după care adaugi vinul, sarea şi condimentele.

Compoziţia obţinută o pui într-o tavă şi aşezi peştele deasupra. Se stropeşte cu amestecul din tavă, pui boabele de piper, foaia de dafin şi îl introduci în cuptorul preîncălzit pentru 50 de minute.

Din când în când, scoţi tava şi mai stropeşti cu sosul din tavă. Când peştele este pătruns şi rumenit, presari deasupra restul pătrunjelului tocat şi ornezi cu feliuţe de lămâie.

Mai multe