VIDEO: Alimente cu virtuţi antibiotice
Dincolo de valoarea lor nutritivă, unele fructe şi legume auproprietăţi de vindecare, stimulând sistemul imunitar şi crescând scutul protector natural al organismului împotriva virusurilor.
,,Unele alimente au rol de antibiotic în lupta împotriva infecţiilor, însă este bine de ştiut că este vorba de un rol mult mai mic decât cel al medicamentelor. Deşi aceste alimente sunt indicate pe perioada tratamentului medicamentos, ca alimentaţie adjuvantă, trebuie să se ţină cont de toleranţa fiecărei persoane în parte”, atenţionează dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie, la Clinica Asteco, din Cluj- Napoca.
Oţetul de mere, în infecţiile urechii
Cunoscut ingredient în bucătărie, oţetul de mere este şi un bun ,,medicament”în tratarea infecţiilor urechilor. Potrivit unei cercetări realizate în Africa de Sud în anul 1998, acidul acetic din oţetul de mere este un antibacterian puternic, care luptă împotriva infecţiilor cu stafilococi de la canalului auditiv.
Usturoiul tratează pneumonia
Datorită compuşilor săi, usturoiul poate distruge 60 de specii de ciuperci şi peste 20 de bacterii, printre care şi pneumococul care duce la apariţia penumoniei. Alicina, unul din compuşii usturoiului, are un puternic efect antimicrobian. În urma consumului, compusul volatil poate pătrunde până în zona plămânilor, distrugând bacteriile.
Afinele, „antibioticele”indicate în infecţiile urinare
Bogate în antioxidanţi, afinele sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii: protecţie împotriva afecţiunilor cardiovasculare, dar şi a celor neurologice.
Rezultatele mai multor studii realizate la cunoscuta Şcoala Medicală Harvard au arătat că unul dintre antioxidanţi din afine, care poartă numele de proanthocyanidin, previne bacteriile care apar la nivelul mucoasei tractului urinar al femeilor. Fructele pot fi folosite atât la prepararea prăjiturilor, dar şi consumate sub formă de suc.
Probleme digestive?Menta este un bun tratament
Condimentele, fie ele proaspete sau uscate, folosite pentru aromatizarea diverselor preparate aduc beneficii sănătăţii. Este şi cazul mentei, care are proprietăţi antibacteriene şi analgezice şi este de ajutor în tratarea problemelor digestive (digestie lentă, constipaţie, balonare). Substanţele active din mentă previn infecţiile cu ciuperci şi cu bacterii de la nivelul intestinelor, blocând multiplicarea acestora.
Busuiocul, „inamic”al infecţiilor respiratorii
Adăugat în salate şi în sosuri, busuiocul este un alt condiment ce poate fi folosit ca medicament. Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi a compoziţiei bogate în ulei volatil, condimentul poate proteja împotriva infecţiilor respiratorii (bronşite, sinuzite), dar şi a celor gastrointestinale.
Un studiu realizat în 2001 şi publicat în „ournal of Food Protection”a arătat că busuiocul are efect inhibitor asupra mai multor tulpini de bacterii care produc infecţii la nivel respirator.
Adrian Copcea
medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie, Clinica Asteco, Cluj- Napoca
Ceapa şi mierea de albine luptă împotriva infecţiilor
Ceapa, usturoiul şi mierea de albine este indicat să fie consumate în cazul anumitor infecţii, ajutând la grăbirea procesului de vindecare. Dacă o situaţie impune tratament antibiotic, acesta trebuie gestionat cu rigoare.
Pe lângă acesta, alimentaţia adjuvantă trebuie să cuprindă alimente cu rol imunostimulator, antiinflamator/antiinfecţios, spre exemplu surse de vitamina C: căpşuni, ananas, kiwi, citrice, pepene galben, pepene verde, broccoli, varză şi conopidă. Din alimentaţie nu trebuie să lipsească nici supele preparate din legume proaspete, care ajută la întărire organismului.
În perioada în care se urmează tratamentul cu antibiotice nu trebuie consumat grepfrut, deoarece poate influenţa concentraţia antibioticilor din sânge şi creşte şi riscul de efecte adverse.