VIDEO: Alimente care-ţi protejează ficatul

4 februarie 2015   Nutriție

Rolul ficatului este acela de a ,,scăpa” de toxinele din organism, de a controla nivelul colesterolului şi nu în ultimul rând de a ajuta la detoxifiere. Există diverse moduri prin care putem proteja ficatul, însă cel mai simplu este să avem grijă din punct de vedere alimentar. Consumând anumite alimente îl putem ajuta să funcţioneze cât mai bine. Crudităţile proaspete, bogate în vitamine, fibre şi proteine sunt printre cele mai indicate pentru a menţine sănătatea ficatului.

Usturoiul

Usturoiul conţine o substanţă detoxifiantă, numită alicină, care îi dă acestuia gustul şi mirosul specific. Alicina, compus pe bază de sulf, ajută ficatul în procesul de detoxifiere. În plus, usturoiul conţine vitamine şi minerale care aduc nenumărate beneficii ficatului şi implicit organismului. Cunsocut ca fiind unul dintre cele mai vechi remedii, usturoiul mai este indicat şi când vine vorba de astm, reglarea nivelului colesterolului şi chiar prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Morcovul

Stresul zilnic şi alimentaţia precară pot afecta ficatul. Consumând morcov, oferim ficatului carotenoizi, vitamine (C şi E), minerale (fosfor, fier, calciu, magneziu) şi fibre, astfel ajutându-l la eliminarea toxinelor. Specialiştii recomadă morcovul pentru a preveni hepatita, dar şi pentru a căpăta energie în urma unui efort fizic şi intelectual mai mare.

Orezul brun

Orezul brun conţine seleniu, utilizat de organism în cantătăţi mici, dar vitale pentru sănătatea lui. Seleniul este prezent în toate ţesuturile organismului, dar în cantitate mai mare se află în ficat şi rinichi. Introducându-l în alimentaţie, orezul brun ajută la menţinerea sănătăţii ficatului.

Merele şi grepfrutul

Este cunoscut faptul că fructele sunt alimente de bază pentru sănătatea organismului. Mai mult, mărul conţine pectină, care ajută la eliminarea metalelor grele din orgasnism şi a toxinelor din ficat. La rândul său, grepfrutul este bogat în antioxidanţi, ,,ajutori de bază” în detoxifierea naturală a ficatului.

Soia, fasolea şi mazărea

Cele trei alimente conţin aminoacizi necesari pentru o bună funcţionare a ficatului. Fasolea uscată este o bună sursa de lecitină, de ajutor în neutralizarea grăsimilor hepatice şi reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, fasolea uscată este recomandată pentru menţinerea sănătăţii celulelor hepatice.

Anghinarea

Chiar dacă nu eşti familiarizat cu această legumă, află că aduce nenumărate beneficii sănătăţii ficatului. Anghinarea ajută la creşterea producţiei de bilă, funcţie elementară pentru ficat. Astfel, ficatul elimină mai uşor toxinele şi digeră grăsimile. Anginarea poate fi consumată crudă sau cu puţin ulei de măsline.

Pentru sănătatea ficatului, mai poţi consuma şi:

- ceapă - apă caldă cu lămâie (ajută la stimularea funcţiei hepatice şi la curăţarea ficatului de toxine) - varză - andive - salată verde - ridichi - iaurt - susan - cereale integrale.

Mai multe