VIDEO: 7 alimente sănătoase pentru diabetici

30 aprilie 2014   Nutriție

Pentru a fi eficientă ca ,,medicament”, alimentaţia trebuie să fie personalizată în funcţie de vârstă, de eventualele boli cu care este asociat diabetul, dar şi de preferinţele alimentare ale fiecăruia. Alimentele recomandate persoanelor cu diabet zaharat trebuie să fie bogate în antioxidanţi, în vitamine şi minerale, dar şi fibre, susţin nutriţioniştii.

Fasolea

O sursă de proteine şi de fier, fasolea este un bun substitut pentru carne, dar şi un aliment ce nu ar trebui să lipsească din alimentaţia persoanelor diabetice. Deoarece se digeră mai greu, fasolea ,,oferă” pentru mai mult timp senzaţia de saţietate, ceea ce ajută când vine vorba de controlul greutăţii. Indicat este să o laşi la înmuiat timp de câteva ore înainte de preparare.

Orzul

Consumat alături de alte cereale, în supe sau în salate, orzul este o sursă excelentă de carbohidraţi, ce stimulează sănătatea metabolismului şi ajută la creşterea nivelului de energie. Fiind bogat şi fibre solubile şi insolubile, orzul reduce creşterea nivelului de zahăr din sânge după o masă cu aproximativ 70% şi îl menţine în limitele normale pentru câteva ore.

Sparanghelul

După ce au efectuat mai multe studii, oamenii de ştiinţă au descoperit că sparanghelul ajută la menţinerea nivelului de zahăr din sânge sub control. În plus, această legumă stimulează producţia de insulină din organism, hormon ce ajută la absorbţia glucozei.

Ulei de măsline

Folosit pentru diverse preparate, uleiul de măsline are efecte benefice în tratamentul diverselor forme de diabet. Datorită antioxidantului pe care îl conţine, oleocanthal, uleiul de măsline ajută la reducerea inflamaţiei, una din cauzele principale ale diabetului. Spre deosebire de unt, grăsimile bune din uleiul de măsline ajută la încetinirea digestiei, fără să fie afectat nivelul zahărului din sânge.

Seminţe de in

Bogate în proteine, fibre şi grăsimi bune, seminţele de in nu trebuie să lipsească din alimentaţia persoanelor diabetice. Ele sunt şi o sursă de magneziu, mineral care este cheia pentru controlul nivelului zahărului din sânge. O lingură de seminţe de in consumată în fiecare dimineaţă poate face minuni pentru organism.

Brocooli

Pe lângă fibre şi antioxidanţi, broccoli mai conţine şi crom, mineral ce joacă un rol important în controlul pe termen lung al nivelului zahărului din sânge. În plus, consumul de broccoli poate reduce din efectele nocive pe care le are boala asupra vaselor de sânge.

Fructele de pădure

O sursă bună de fibre, antioxidanţi şi antociani (pigmenţi care oferă culoare fructelor), fructele de pădure au proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante şi antitumorale. Consumate periodic, ele ajută la menţinerea în limite normale a nivelului de zahăr din sânge.

INFO: Persoanelor cu diabet le sunt recomandate legumele care nu conţin amidon: morcovi, varză, spanac, fasole verde, praz, andive, roşii, salată verde.

Mai multe