Urzicile: ce conţin şi cum le prepari
Printre comorile verzi pline cu vitamine şi minerale ale primăverii se numără şi urzicile. Acestea fortifică organismul după sezonul friguros, ajută în caz de anemie, remineralizează şi energizează.
Savurează-le cum prinzi ocazia. Iată cele mai importante beneficii ale consumului de urzici şi cele mai populare reţete!
Ajută la scăderea tensiunii
Urzica proaspătă este o sursă deosebită de vitamine şi minerale, cum sunt zincul şi fierul, care stimulează imunitatea şi tratează astenia şi anemia. Se găseşte în pădure, în poieniţe şi grădini, dar şi la marginea drumului. Deşi contactul fizic cu urzicile este neplăcut, încearcă să le consumi cât mai des fierte, sub formă de piureuri, în ciorbe, sufleuri, sosuri, pentru că sunt un izvor de sănătate.
Chiar şi apa în care au fiert urzicile are proprietăţi curative, datorită bogăţiei de fier, proteine vegetale, magneziu, vitaminele A, C, D, calciu. Urzicile proaspete sunt un excelent agent antihemoragic, au efect antiinflamator intestinal, fiind recomandate pentru diminuarea scurgerilor menstruale abundente şi pentru oprirea sângerărilor nazale. Au efect puternic antioxidant, laxativ, diuretic. Datorită efectului hipotensiv, consumul de urzici poate fi benefic hipertensivilor.
Fiertură cu efect depurativ
Fierbe 500 ml de apă şi, după ce a clocotit, pune o mână de urzici tinere. Opăreşte-le 5 minute, apoi strecoară amestecul. Bea zeama de urzică astfel obţinută cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Fiertura ajută la purificarea sângelui. În paralel, pentru întărirea organismului, este bine să mănânci şi urzici fierte. Au un efect remineralizant puternic.
Aşa faci cel mai bun piure de urzici
Din 1 kg de urzici, 2 linguri de ulei, 2 cepe mari, 10 căţei de usturoi, 2-3 linguri de făină şi 1 linguriţă de sare prepari un piure delicios şi hrănitor. Alege urzicile bine, spală-le şi fierbe-le câteva minute. Strecori de zeamă (o păstrezi) şi pasezi. Cureţi cepele, le speli şi le toci, apoi le căleşti 2-3 minute în ulei. Adaugi şi usturoiul pisat, apoi urzicile pasate şi aproximativ 200 ml din zeama în care au fiert acestea. Laşi totul să fiarbă încet, la foc mic. Din făină şi puţină zeamă faci un sos gros, pe care îl încorporezi în piure. Trebuie amestecat foarte bine, pentru a nu face cocoloaşe. După ce dau în clocot, adaugi sarea şi amesteci continuu câteva minute, apoi opreşti focul. Se serveşte cald cu mămăligă şi cu sos de usturoi.
Încearcă drobul de urzici!
Ai nevoie de 1 cană de pastă de soia (soia fiartă şi pasată), 300 g de ciuperci fierte, 1 cană de piure de urzici, 1 cană de orez fiert, 4 cepe mari, 2 legături de ceapă verde, 2 legături de usturoi verde, 1 cană de suc de roşii, 1 pahar de pesmet, 1 linguriţă boia de ardei dulce, 1 linguriţă de busuioc pisat, 3 linguri de ulei, 1 linguriţă de sare.
Cureţi cepele şi le tai mărunt. Acelaşi lucru faci cu ceapa verde. Le căleşti 2 minute în ulei, apoi adaugi ciupercile fierte înainte şi tocate. Laşi totul pe foc câteva minute, apoi răstorni compoziţia într-un castron, în care pui şi pasta de soia, piureul de urzici, orezul fiert, pesmetul, boiaua, busuiocul, sarea şi sucul de roşii.
Compoziţia trebuie să aibă consistenţă potrivită. Pui totul într-o tavă (îţi ies cam 8 porţii), pe care o dai la cuptor cam 45 de minute. Când drobul se rumeneşte frumos, îl scoţi şi îl serveşti cald cu garnitură de cartofi cu rozmarin şi salate de sezon.
Atenţie!
Persoanele care iau medicamente cu efect diuretic trebuie să monitorizeze reacţia organismului la consumul de urzică. Verdeaţa potenţează efectul diuretic.