Uleiul de palmier, mai sănătos?

15 noiembrie 2016   Nutriție

Originar din Africa, acest tip de ulei este folosit de peste 5.000 de ani. Se obţine prin presarea miezului fructului de palmier. Furnizează energie organismului, îmbunătăţeşte vederea, previne cancerul, creşte sistemul imunitar, ajută la prevenirea îmbătrânirii premature şi protejează împotriva bolilor de inimă. Acizii saturaţi din varinata nehidrogenată nu dăunează vaselor de sânge.

Beneficii pentru ochi si piele

Fiind o bogată sursă de vitamina A, uleiul de palmier ajută la menţinerea sănătăţii pielii, a părului, a gingiilor şi a unghiilor. Vitamina E, şi ea prezentă în cantităţi mari în uleiul de palmier, are rol antioxidant, prevenind boala Alzheimer, afecţiuni ale ochilor şi unele tipuri de cancer.

Dar cel mai important, beta-carotenul, este cel care furnizează energie organismului şi echilibrează nivelul hormonal. De asemenea, acest antioxidant este extrem de important pentru îmbunătăţirea vederii. Dacă înlocuieşti uleiul de floarea-soarelui sau de măsline cu cel de palmier poţi preveni afecţiuni ale ochilor precum degenerescenţa maculară ori cataracta.

Cum îl alegi

Nutriţioniştii recomandă uleiul de palmier nehidrogenat pentru că este bogat în acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6. Are punctul de ardere ridicat - 230°C, motiv pentru care nu se descompune în substanţe toxice, cancerigene. Dacă este depozitat la o temperatură mai mică de 20°C, uleiul de palmier devine solid, dar nu îşi pierde din calităţi.

Info

Cercetătorii spanioli de la Universitatea din Alicante, Spania au demonstrat că uleiul de palmier elimină mai puţină acroleină (substanţă periculoasă pentru organism) în timpul prăjirii, decât cel de floarea-soarelui sau de măsline.

Sfatul specialistului

Corina Zugravu, medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti

Pentru prăjit este bun un produs care să nu aibă prea multe grăsimi nesaturate şi care are un punct de topire ridicat. Asta pentru că grăsimile nesaturate sunt sensibile şi, la prăjit, se „rup“, dând naştere radicalilor activi şi substanţelor oxidante, care irită tubul digestiv. Avantajele uleiului de palmier sunt că este saturat şi solid, aşadar generează doar substanţe iritante prin prăjire doar după ce a fost folosit de mai multe ori la prăjit. În plus, ca orice altă grăsime vegetală, nu conţine colesterol.

Mai multe