Uită tot ce ştiai despre lactate! Brânza consumată zilnic îţi scade colesterolul

6 septembrie 2018   Nutriție

Cei care mănâncă 120g de brânză bogată în grăsimi în fiecare zi timp de şase săptămâni au un nivel semnificativ mai scăzut de colesterol rău decât cei care optează pentru alternative cu conţinut scăzut de grăsimi, a constatat un studiu.

Acest lucru contrazice afirmaţiile anterioare potrivit cărora brânza, cum ar fi cea de tip cheddar poate bloca arterele unei persoane deoarece este bogată în grăsimi saturate, crescând riscul de a suferi un atac de cord.

Brânza cu conţinut ridicat de grăsimi reduce colesterolul rău mai mult decât alte lactate, cum ar fi untul, datorită nutrienţilor acesteia, precum calciul şi cazeina.

"Trebuie să nu ne mai gândim la alimente şi grăsimea sau conţinutul lor de grăsimi saturate ci să ne gândim la ele ca la alimente întregi. Porţiunile recomandate de brânză nu vă vor face nici un rău” explică autorul principal al studiului, dr. Emma Feeney, de la Universitea College din Dublin, care totuşi nu recomandă oamenilor să mănânce o porţie de brânză mai mare de 120g în fiecare zi.

Sortimente ce nu trebuie să lipsească din alimentaţie

Din categoria brânzeturilor care trebuie incluse în dietă nu lipseşte brânza de vaci, urda şi mozzarella. Acestea nu numai că sunt o sursă importantă de proteine, ci au şi un conţinut caloric redus, mai exact 30 de grame conţin în medie 70-80 de calorii. Brânzeturile moi le poţi consuma la micul dejun pentru că sunt hrănitoare, dar şi pe post de gustări în timpul zilei. Spre deosebire de alte sortimente, brânza moale are avantajul că nu este un produs procesat şi că se păstrează o mare parte din substanţele nutritive din conţinut.

Atenţie la brânza topită!

Fiind o sursă importantă de proteine şi calciu, brânzeturile proaspete nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor. Deşi în comerţ se găsesc tot mai multe feluri de brânzeturi care se folosesc uşor la prepararea gustărilor, nu toate aduc beneficii sănătăţii, spune nutriţionistul. „Este foarte important ca gustările copiilor să fie făcute în casă. În ceea ce priveşte brânzeturile, sfătuiesc părinţii să aleagă produsele cu un conţinut mai mic de grăsimi, fără amidon, fără zahăr sau margarină. Eticheta unui produs de brânză topită conţine o listă lungă de conservanţi! Dacă vreţi să cumpărăţi caşcaval pentru cel mic, cel mai indicat este să alegeţi produsul care conţine mai puţină sare”, spune nutriţionistul Mihaela Gologan. Brânzeturile cu multă sare nu sunt indicate nici hipertensivilor şi celor cu boli renale.

Mai multe