Trucuri de hidratare, să faci faţă caniculei
Hidratarea este importantă pe timp de caniculă, apa fiind necesară pentru menţinerea în formă a corpului, pentru reglarea temperaturii. În plus, asigură mobilitatea şi transportul de elemente nutritive în organism. Un singur pahar cu apă, la fiecare 15-20 de minute, este excelent pentru a preveni deshidratarea. Atenţie, însă, nu trebuie aşteptat până la apariţia senzaţiei de sete.
Câtă apă e bine să bei
Pentru adulţi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recomandă un aport de 1 ml de apă pentru o kcal, iar pentru copii 1,5 ml pentru o kcal, ceea ce corespunde cu 35ml/kg corp la vârsta adultă şi cu 50-60 ml/kgcorp la copii. Pe caniculă, se poate ajunge la un necesar de 2-2,5 litri/zi la adulţi. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să acorde şi ele o importanţă mare hidratării, având nevoie zilnic de 600-400 ml de apă mai mult decât în mod obişnuit. Aceleaşi recomandări se fac în pentru persoanele bolnave, aflate în perioadă de convalescenţă sau pentru sportive.
Necesarul zilnic de lichide poate să provină din:
- apă sau ceaiuri – circa 1500 ml
- alimente (fructe, legume, lactate) – aproximativ 700-1000 ml
- procesele de oxidare din interiorul corpului la finalul cărora se eliberează apa metabolic – 300 ml/zi
Ce băuturi nu sunt indicate
Nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Şi cafeaua ori băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr trebuie limitate, pentru că sunt puternic diuretice.
Foarte multe persoane cred că, dacă beau sucuri naturale, ceaiuri şi cafea, satisfac nevoia de hidratare a organismului. Este bine de ştiut însă că toate sucurile din fructe şi legume, dar şi ceaurile din plante medicinale au şi un efect diuretic, ceea ce le face să elimine apa din corp. Ideal ar fi să bei apă, sucuri naturale făcute în casă şi ceaiuri medicinal în proporţii egale.
Care este cea mai bună apă
Apa de izvor şi cea minerală au un conţinut bogat de magneziu, cu efect protector asupra sistemului cardio-vascular. Unele tipuri de ape din comerţ au un conţinut ridicat de sodiu şi calciu, care trebuie evitate de persoanele hipertensive şi de cele cu predispoziţie spre formarea calculilor urinari sau biliari.
Ştiai că…
… apa reprezintă în medie 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% la vârstnici?
Cu ocazia prezentării rezultatelor unui studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC), conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România avertiza:
„Dacă eticheta vă oferă posibilitatea verificării anumitor constituenţi, atunci trebuie să aveţi în vedere următoarele criterii:
- nivelul scăzut de sodiu, mai mic de 20 mg/l;
- nivelul scăzut de nitraţi, mai mic de 4 mg/l;
- conţinutul scăzut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l;
- nivelul scăzut de calciu, mai mic de 100 mg/l.
Dacă aveţi probleme grave de sănătate, consultaţi medicul curant pentru a vă recomanda apa potrivită în funcţie de diagnosticul dumneavoastră”.
Temperatura băuturilor contează
O băutură rece după masă te poate răcori pe moment, însă nu va avea un efect benefic de durată. Aceata va solidifica mâncărurile abia consumate, care vor reveni la consistenţa avută când le-ai scos din frigider. Rezultatul va consta în încetinirea procesului digestiv. De aceea, ideal ar fi să alegi un ceai cald sau apă la temperatura camerei.
Sucul de lămâie, bun pe caniculă
Apa este ingredientul perfect pentru a-ţi menţine organismul hidratat, dar şi sucul de lămâie sau de citrice te poate ajuta să te simţi mai bine când este foarte cald. Aceste fructe conţin multă vitamina C, dar şi calciu, fier, magneziu, zinc, exact ce ai nevoie pentru mai multă energie şi pentru a evita moleşeala şi stările de ameţeală frecvente în zilele toride. Dimineaţa, stoarce sucul unei lămâi într-un pahar de apă şi bea amestcul pe nemâncate pentru a curăţa organismul de toxine. După masa de prânz un pahar de limonadă la temperatura camerei va uşura digestia.
Socata, alternativa la băuturile din comerţ
O băutură care te răcoreşte pe timp de caniculă este şi socata. În plus, te ajută să slăbeşti. O poţi face din flori de soc, o plantă cu efect detoxifiant, care stimulează sistemul imunitar, datorită conţinutului mare de vitamina C, dar, atenţie, acţionează şi ca diuretic şi sudorific. Un alt ingredient al socatei, drojdia de bere, îţi aduce un plus de vitamina B, bună în curele de slăbire prin faptul că e implicată în procesul de ardere a grăsimilor din corp, şi vitamina K, esenţială în procesul de fixare a calciului. Pentru 10 litri de socată ai nevoie de:
10 flori de soc proaspete sau mai multe dacă vrei să fie concentrat
1 ½ kg zahăr
8-10 l apă
3 lămâi
drojdie (cât o jumătate de nucă)
Fierbi apa într-o oală mare. O iei de pe foc şi adaugi florile de soc, zahărul, coaja rasă a lămâilor şi zeama lor. Acoperi oala şi laşi amestecul la răcit, dacă se poate pe parcursul unei nopţi. A doua zi dimineaţă, pui drojdia şi laşi socata acoperită până seara, apoi o strecori, o torni în sticle şi o dai la rece.