Tot ce trebuie să ştii despre vitamine

12 septembrie 2017   Nutriție

O alimentaţie corectă şi echilibrată este cheia sănătţii tale. Sigur ai auzit de foarte multe ori această afirmaţie. Nimic mai adevărat.

Mai mult, potrivit Institutului japonez de nutriţie, atât legumele cât şi fructele ce au fost crescute cu îngrăşăminte ajung să conţină de 10-20 de ori mai puţină vitamina C, decât cele crescut în mod organic.

Un aspect de care ar trebui să ţii cont din ce în ce mai mult, mai ales dacă faci parte din categoria de oameni cu o imunitate scăzută, predispuşi mai ales la viroze şi răceli.

Corpul depozitează anumite vitamine

Atât din fructe cât şi din legume îi poţi furniza corpului tău vitamina C, beta-caroten dar şi o doză semnificantă de acid folic. Pentru restul de vitamine necesare se recomandă un consum regulat de cereale, produse animale precum carne, lapte, peşte, ouă.

Dintre vitaminele depozitate de corpul tău se enumeră adoar vitaminele A, E, D,B12, restul fiind extrem de puţin înmagazinate. Astfel că dacă pe parcursul verii consumi foarte multe legume doar aceste vitamine se vor înmagazina pentru a se folosi de ele în anotimpul rece.

Nevoia de vitamine administrate înafara alimentaţiei este necesară mai ales sub atenta supraveghere a medicului deoarece hrană faţă de anii trecuţi a scăzut calitativ iar produsele organice sunt tot mai greu de achiziţionat.

Pierderea vitaminelor prin procesare

Dacă alegi să ţii fructele sau legumele la temperatura camerei, expuse fiind la lumină acestea se vor distruge mult mai repede decât dacă alegi să le păstrezi la frigider sau într-o cămară ferită de lumină şi umezeală.

La acest capitol cel mai bun exemplu s-a observat în urma studiilor făcute pe spanac şi pătrujel, observându-se că în numai două zile ele şi-a pierdut aproximativ 80% din vitaminele conţinute.

În cazul în care le şi găteşti, atât prin fierbere cât şi prin prăjire procentul scade mult mai mult, ajungând să consumi un produs fără un aport semnificativ de vitamine.

Astfel, se recomandă ca legumele albe mai ales, fructele şi verdeţurile să fie consumate în starea lor naturală, deoarece sucul lor este bogat în vitamine, iar orice alt proces ce presupune prelucrarea lor duce la pierderea valorilor nutriţionale.

Cartofii sunt mai sănătoşi copţi

Pentru a-i consuma fierţi se recomadă doar scufundarea lor în apă clocotită, astfel ei îşi vor păstra o doză mai mare de vitamine. De departe cea mai bună modalitate de a-i consuma pare a fi cea prin coacere în coajă.

De asemenea se recomandă evitarea oricărei combinaţii cu sosuri mai ales din comert. Şi în acest caz există o soluţie salvatoare şi anume sosul preparat în casă din zeama de lămâie, ulei de măsline extravirgin şi oregano sau busuioc.

Maioneza trebuie evitată cu orice preţ, fiind admisă doar dacă este făcută în casă din avocado.

Apa este vitală

Pentru a ajuta organismul tău să asimileze şi să distribuie uniform vitaminele şi mineralele dobândite este necesar să bei suficientă apă, pentr ca organismul tău să nu se deshidrateze şi să nu procure apa din alte ţesuturi.

2 litri de apă zilnic, mişcare regulat şi un somn odihnitor sunt pe lângă alimentaţia echilibrată cheia menţinerii sănătăţii tale.

Mai multe