Stafidele reduc constipaţia şi păstrează sănătatea oculară
Multe persoane, de vârste diferite, sunt afectate adesea de constipaţie, în special din cauza lipsei fibrelor din alimentaţie. Conţinutul bogat în fibre al stafidelor le face utile împotriva constipaţiei, mai ales că, odată înghiţite, ele se umflă şi ajută la curăţarea intestinului gros. Stafidele pot fi consumate ca atare, pe post de gustare, sau se pot pune la înmuiat în apă peste noapte şi consumate dimineaţa înainte de micul dejun.
Un alt beneficiu al stafidelor, susţinut de o serie de studii, este scăderea tensiunii arteriale. Deşi încă se fac cercetări pentru a determina precis rolul stafidelor în această afecţiune, persoanele hipertensive care au consumat regulat aceste fructe uscate au constatat o scădere a valorilor tensiunii arteriale.
Conţinutul de bor şi calciu face din stafide aliate utile pentru persoanele predispuse la osteoporoză, spre exemplu femeile aflate la menopauză, ajutând la menţinerea sănătăţii sistemului osos.
Antioxidanţii puternici din stafide ajută la păstrarea sănătăţii oculare, luptând împotriva radicalilor liberi care afectează ochii. Acest lucru înseamnă că e posibil ca persoanele care consumă frecvent stafide să fie mai ferite de la degenerescenţa maculară şi de la a dezvolta cataractă.
Aceiaşi antioxidanţi contribuie şi la sănătatea şi frumuseţea pielii, resveratrolul încetinind procesul de îmbătrânire şi oferind pielii un aspect hidratat, mătăsos şi radiant. De asemenea, vitamina B şi potasiul din stafide ajută la păstrarea unui păr strălucitor, contribuind şi la prevenirea căderii firelor.