Specialistul în nutriţie Vlad Roşca dezvăluie cum poţi face din cafea un aliat sănătos!
După apă şi ceai, la nivel mondial, cafeaua este cea mai consumată băutură. Beneficiile cafelei sunt numeroase, iar dacă ţii cont de câteva sfaturi, vei profita la maximum de această licoare fără de care mulţi dintre noi nu îşi concep dimineţile.
Cafeaua ridică nivelul de energie intr-un timp scurt şi creşte puterea de concentrare. Consumul frecvent de cafea s-a dovedit protector faţă de unele boli ‒ cele de ficat, diabetul zaharat de tip 2, Parkinson, depresia şi unele tipuri de cancer.
Ştiai că...
o singură ceaşcă de cafea conţine 11% din DZR – doza zilnică recomandată – de riboflavină (vitamina B2)?
Ideal este să nu o bei pe stomacul gol
Băutul cafelei pe stomacul gol afectează sistemul digestiv. Stimularea acidului gastric va duce la iritarea mucoasei stomacale, la apariţia indigestiilor şi arsurilor. Se recomandă un consum de cafea mai mic de 4-5 ceşti pe zi, pentru efecte pozitive. Excesul – peste 300 - 400 ml de cafea pe zi – poate duce la insomnii, nervozitate şi palpitaţii. Este ideal să nu mai bei cafea după ora 3 după-amiază, ca să nu îţi afecteze somnul.
Cu sau fără zahăr şi lapte?
Este mai bine să eviţi amestecul de cafea cu lapte şi zahăr, pentru că îngraşă, creşte nivelul de grăsimi saturate şi al zahărului din sânge. Mai mult, cafeaua cu lapte creşte nivelul de acidoză. Pentru un plus de beneficii, poţi presăra puţină scorţişoară în cafea.
Mai puţină cafeină în varianta solubilă
Cafeaua solubilă are mai puţină cafeină decât varianta măcinată. În medie, o cană cu cafea instant conţine 90 mg de cafeină, iar cea măcinată, pentru aceeaşi cantitate, are 125 - 140 mg de cafeină. Şi temperatura apei cu care prepari cafeaua contează. Dacă o preferi la ibric, nu fierbe apa prea tare. Adu apa la punctul de fierbere, după care închizi aragazul şi laşi cafeaua să se „odihnească“ 1 minut, după care o torni în ceşti.
Sfatul specialistului
Dr. Vlad Roşca, medic şi nutriţionist, Arad
Facebook: Dr. Roşca Vlad, 0721.224.803
Cafeaua reduce semnificativ numărul de cazuri de carcinom cu celule bazale, care este cel mai comun tip de cancer cutanat. Din punct de vedere sportiv, cafeaua, datorită substanţelor conţinute, este un foarte bun energizant, crescând astfel performanţa sportivă.