Simptomele intoleranţei la gluten

20 octombrie 2016   Nutriție

Intoleranţa la gluten se manifestă mai des la femei şi mai puţin la bărbaţi. În caz de boala celiacă, mai multe simptome sunt posibile, dar cele asociate cu tractul digestiv sunt cele mai comune: - diaree cronică, uneori alternând cu constipaţie, - vărsături,

- dureri abdominale,

- balonare,

- flatulenţă,

- un disconfort digestiv permanent,

- pierdere a poftei de mâncare.

În afară de manifestările digestive, mai pot apărea şi altele. Acestea sunt asociate cu simptomele digestive şi apar timp de câteva săptămâni sau luni. Iată care sunt cele mai frecvente:

- oboseală prelungită,

- pierdere în greutate inexplicabilă,

- anemie,

- deficit de vitamina B9 (acid folic),

- osteoporoză,

- sterilitate, deşi testele au relevat o funcţionare normală a organelor genitale la ambii parteneri,

- ulceraţii la nivelul cavităţii bucale.

Cum se diagnostichează

Medicul recomandă un test de sânge pentru prezenţa anticorpilor specifici la alergia la gluten (IgG şi IgA ) şi pentru a evidenţia o predispoziţie genetică.

Testul este decisiv, în special la copiii cu vârste de sub 3 ani.

Mai multe