Sfaturi utile pentru calmarea problemelor digestive

10 aprilie 2012   Nutriție

Mai mult, aceste simptome pot fi agravate, dacă nu se acordă atenţie anumitor reguli de alimentaţie, esenţiale pentru o bună funcţionare a aparatului digestiv.

Nu consuma fibre dacă ai sindromul colonului iritabil

Într-adevăr, un consum ridicat de fibre este indicat persoanelor care suferă de constipaţie, dar nu şi celor care suferă de sindromul de colon iritabil (SCI).

“Deşi cantităţile mai mari de fibre sunt fără îndoială benefice contra constipaţiei moderate, ele se dovedesc arareori benefice contra simptomelor severe de SCI şi nu pot împiedica diareea. Fibrele reprezintă un agent de stimulare, care îi dă stomacului şi mai mult de lucru, fiind foarte posibil să înrăutăţească simptomele pentru persoanele care suferă de constipaţie severă.”, a declarat profesorul şi medicul de la Wythenshawe Hospital din Manchester, Peter Whorwell.

Laxativele pot fi eficiente

Deşi se crede că laxativele pot face rău intestinelor, profesorul afirmă că acest lucru nu este valabil pentru persoanele care au un tranzit intestinal lent, indiferent de ce ar face.

“În acest caz, este mai indicat să vă goliţi intestinele în mod regulat decât să vă faceţi griji în legătură cu acest lucru”, recomandă Whorwell. Cel mai indicat laxativ pentru majoritatea persoanelor este acela care conţine polietilen glicol, o substanţă care atrage apa în intestine. Acesta poate fi folosit în condiţii de siguranţă o dată pe zi.

Nu trebuie să bei apă în exces

Apa hidratează organismul şi ajută la bună funcţionare a organelor, însă nu este adevărat că dacă este consumată în mod excesiv îşi dublează efectele.

Medicul Peter Fairclough de la London Clinic afirmă că foarte mulţi pacienţi continuă să aibă probleme cu constipaţia, chiar dacă se hidratează foarte bine. Apa este absorbită în fluxul sangvin înainte de a ajunge în intestinul gros şi "intestinul gros este acela care determină consistenţa scaunului", a adăugat acelaşi specialist.

Probioticele pot fi de folos

Cunoscute şi sub numele de “bacterii bune”, probioticele luptă eficient contra bacteriilor “rele” din intestin şi îmbunătăţesc sănătatea tractului intestinal, ameliorând o serie de simptome, precum balonările sau constipaţia. Cele mai bune lactate sunt cele care conţin lactobacilus şi bacteria bifidus.

Mai multe