Sfaturi pentru alegerea fructelor sănătoase

11 decembrie 2015   Nutriție

Cea mai sigură metodă ca să nu dai greş la cumpărarea fructelor este să le alegi mereu pe cele de sezon. Astfel, te vei asigura că nu au aditivi care le prelungesc durata de viaţă în timpul transportului sau nu sunt „lustruite“ cu substanţe menite să le păstreze aspectul.

Iată, aşadar, câteva sfaturi pentru a alege fructe sănătoase!

Sfaturi pentru alegerea fructelor sănătoase - fructele din piaţă versus fructele din hipermarket

Pomii încep să primească aditivi din timpul iernii, pentru ca vara sau toamna să producă fructe care vor rezista în ochii pretenţioşi ai consumatorilor de supermarket. Dacă alegi să consumi astfel de fructe, minimizează impactul substanţelor chimice adăugate prin curăţarea cojilor.

Totuşi, cel mai indicat ar fi să alegi fructele din pieţe. Nu te speria dacă au puncte negre sau dacă nu sunt toate la aceeaşi dimensiune şi nu au aceeaşi culoare. Merele, perele şi gutuile de producţie autohtonă sunt extrem de sănătoase şi gustoase şi există mai puţine şanse să fie stropite cu pesticide, spre deosebire de fructele exotice.

Tocmai micile defecte te asigură că sunt neatinse de E-uri. Dacă mai la îndemână îţi sunt supermarketurile, atunci fii atent ca fructele să aibă pe etichetă menţiunea „AE“.

Înseamnă că produsul nu are aditivi alimentari (adică este ecologic). De asemenea, pe etichetă ar trebui menţionată şi sigla organismului care certifică faptul că fructele sunt ecologice, spun specialiştii.

Sfaturi pentru alegerea fructelor sănătoase - cum alegem merele

Indiferent de anotimp, merele se găsesc pe tot parcursul anului în pieţele din România. Întrebarea este cum le alegem pe cele sănătoase.

Merele de iarnă, de exemplu, se cumpără după nivelul de deshidratare: niciodată un fruct ţinut mai mult de o lună în beci şi care nu a fost tratat chimic nu va avea un aspect perfect, ci în unele părţi, va prezenta riduri pe suprafaţa cojii.

Un alt aspect în privinţa merelor care le atestă valoarea înaltă biologică este prezenţa micilor pete negre pe suprafaţa lor. Cu alte cuvinte, coaja nu va fi perfectă.

Sfaturi pentru alegerea fructelor sănătoase - cum alegem bananele

Culoarea verde închis a bananelor indică faptul că au fost culese din arbore, iar verdele deschis indică faptul că au fost încărcate pe vapor. Pentru iubitorii de banane verzi, aceştia ar trebui să le aleagă pe cele de culoare verde închis.

Dacă banana este galbenă şi are pete verzi, înseamnă că nu este foarte coaptă, deci nici foarte dulce.

Banana îngălbenită complet sugerează că este mai digerabilă datorită faptului că amidonul din ea se transformă în zahăr şi este uşor de asimilat pentru organism.

Bananele cu pete negre şi maro pe coajă conţin un ingredient care distruge celulele tumorale, susţin oamenii de ştiinţă japonezi. Cu cât este coaja mai întunecată şi mai pătată, cu atât sunt mai puternice componentele antitumorale.

Sfaturi pentru alegerea fructelor sănătoase - fructele deshidratate

Nu ezita să consumi fructe deshidratate natural, cum ar fi merele sau prune uscate, de asemenea fără conservanţi. Fructele deshidratate menţin calităţile nutritive ale fructelor iniţiale. În prezent, există aparate de deshidratat pe care le poţi folosi la maximum vara, în sezon.

Mai multe