Sfaturi de urmat în Postul Paştelui

4 martie 2022   Nutriție

Nu te saturi niciodată, te balonezi... De vină ar putea fi unele greşeli de alimentaţie. Iată doar câteva dintre neplăcerile postului şi ce soluţii există!

Nimeni nu pune la îndoială binefacerile trupeşti şi spirituale ale postului, însă dacă nu eşti atent la ceea ce mănânci în această perioadă, rişti să ai de suferit. Pentru a te hrăni sănătos şi pentru a-ţi ajuta organismul să se detoxifice, fapt care se întâmplă în perioada de post, ţine o dietă echilibrată şi combină corect alimentele. Ţine cont de următoarele! Nu sări peste mese!

Sigur că postul este un exerciţiu de voinţă prin care să te abţii de la carne, însă mai mult decât atât este o perioadă potrivită pentru a scăpa de toxine.

Postul se aseamănă mult cu o dietă de detoxifiere şi, ca în orice dietă, şi în timpul postului este important să respecţi cele cinci mese ale zilei, trei principale şi două gustări, pe care ideal ar fi să le iei la ore bine stabilite. Nu sări peste mese! Înfometarea te privează de nutrienţi şi te face să mănânci mai mult.

Nucile sunt ideale ca gustări

Pentru a-ţi asigura vitaminele şi fibrele de care ai nevoie, nutriţionistul Claudia Ionescu te îndeamnă să consumi multe legume şi fructe cât mai aproape de starea lor naturală. Câteva nuci, migdale, caju sau alune îţi sporesc absorbţia de vitamine şi de proteine. Alege alunele şi migdalele neprăjite şi nesărate!

Te-ar mai putea interesa şi:

- Înlocuiţi carena cu ciupercile

- Ciuperci proaspete sau la conservă?

- Alimentaţia corectă în perioada postului

 

Nu exagera cu fasolea şi cu varza

Chiar dacă leguminoasele precum fasolea sau mazărea îţi aduc aportul de proteine, nu le consuma în exces. „Fasolea bătută, dar şi varza călită se digeră mai greu“, avertizează nutriţionistul Claudia Ionescu. De aceea, ar fi bine să le mănânci cu măsură. În caz contrar, meniul va deveni sărăcăcios şi monoton, iar lipsa nutrienţilor necesari îţi poate crea probleme de sănătate.

Mizează pe soia!

Ştiai că soia conţine proteine vegetale în proporţie de 40%? Iată ce o face ideală în dieta de post şi un substitut potrivit pentru carne sau lactate. Mai mult, îţi aduce şi un aport important de vitamine (E, întreg complexul B) şi minerale (calciu, fier, magneziu). Soia nu conţine colesterol, ceea ce o recomandă celor cu boli de inimă.

Evită produsele cu aditivi!

În timpul postului, în comerţ găseşti numeroase produse alimentare care au pe etichetă menţiunea „De post”. Nu te grăbi să le cumperi, pentru că astfel de preparate conţin şi mulţi conservanţi, coloranţi artificiali şi arome. Este vorba atât despre produsele semipreparate, cât şi despre mezeluri sau pateuri. În locul acestora, alege mâncarea preparată în casă, cât mai natural.

Mai multe