Sfatul specialistului: Ce mănânci ca să scapi de acnee
Pielea este un barometru pentru tot ceea ce se întâmplă în corpul nostru. Acneea vulgară este rezultatul unei suprainfecţii cu diverşi agenţi patogeni a zonelor care prezintă exces de sebum. De obicei apare pe faţă şi afectează mare parte din zona spatelui. În cele mai multe cazuri, se manifestă la vârsta adolescenţei, ca urmare a dezvoltării activităţii glandelor hormonale.
Atunci când acneea persistă şi după vârsta adolescenţei fenomenul este asociat cu problemele de ordin hormonal, disfuncţii metabolice şi nivelul ridicat de stres din viaţa noastră.
Predispoziţia, cea mai frecventă cauză
De ce apare acneea vulgară? Specialiştii confirmă că predispoziţia joacă un rol important în declanşarea erupţiilor şi că este necesar să abordăm un program complex de îngrijire, bazat pe o nutriţie adecvată şi un tratament cosmetic ce conţine o rutină specializată de îngrijire a tenului.
Mai poţi citi pe aceeaşi temă:
Dulciurile pot accentua acneea
Ce alimente pot combate acneea
Studiile din ultimii ani, efectuate în acest domeniu, au adus multe dovezi care certifică legătura strânsă dintre tipul de alimentaţie pe care îl avem şi stadiul acneei.
Sfatul specialistului Dr. Ruxandra Plesea medic rezident în diabet zaharat, boli de nutriţie şi metabolism şi specialist la Centrul de Frumuseţe şi Sănătate Neli Pfeiffer-Apiestetic
La persoanele predispuse la acnee, o dietă atent supravegheată poate aduce beneficii majore: poate ameliora mult leziunile specifice, poate ţine sub control activitatea glandelor sebacee, pentru ca acestea să nu mai producă în exces sebum şi keratină, poate favoriza refacerea ţesutului traumatizat şi poate reduce nivelul de inflamaţie. Este nevoie de diete de detoxifiere periodice pentru a ajuta organele specializate ale corpului în detoxifierea organismului, să funcţioneze la paramentri optimi. Aceste cure de detoxifiere trebuie urmate la indicaţia şi sub supravegherea unui specialist în nutriţie, deoarece ele pot afecta sistemul nostru imunitar sau chiar deregla metabolismul.
Renunţă la dulciuri!
Medicul spune că prima mpsură pe care ar trebui s-o luăm este să renunţă la dulciuri. Mai bine zis la alimentele cu un indice glicemic crescut, deoarece acestea stimulează în exces glandele sebacee, exact ceea ce nu ne dorim.
Adoptă o dietă bogată în vitamine şi minerale
Când suferi din pricina acneei, acordă o atenţie mai mare aportului de vitamine (A, C, E), din surse naturale, pentru a împiedica hiperkeratinizarea în exces şi congestia pielii şi pentru a lupta cu succes cu infecţia şi inflamaţia. De asemenea, aportul de minerale trebuie să fie în cantităţi optime. Zincul este un mineral cheie în sănătatea pielii şi se găseşte în mâncăruri precum vegetalele cu frunze verzi, nuci, leguminoase, seminţe de floarea soarelui, ciuperci.
Atenţie! Unele minerale luate în exces, agravează acneea, precum iodul din suplimentele alimentare.
Nu uita de fibre!
Conţinutul de fibre alimentare din dieta noastră este foarte important. Trebuie să alegem alimentele integrale precum cerealele şi leguminoasele cât mai neprocesate şi să încercăm să ne ferim de dietele prea bogate în carne şi lactate. Acestea din urmă sunt produse lipsite de fibre alimentare, care în exces sunt alimente proinflamatorii.