Rişti să faci cancer, dacă le consumi des!

23 ianuarie 2014   Nutriție

Hot dog

Să consumi hot dog câteodată la un meci de fotbal sau când chiar îţi este foame şi nu ai altceva la îndemână, este bine. Dar consumul zilnic creşte riscul de cancer colorectal cu 21%, conform cercetătorilor americani.

Şi asta din cauza nitraţilor şi nitritului care dau culoare şi aromă cărnii din hot dog şi sunt cancerigeni.

Cartofi prăjiţi

Sunt bogaţi în acrylamida, substanţă care creşte riscul de a dezvolta cancer. Ea se formează când zaharurile reacţionează cu asparagina, un aminoacid care se regăseşte în toate tipurile de cartofi. Acrylamida se mai găseşte şi în vopseluri sau produsele din plastic.

Un studiu publicat în International Journal of Cancer spune că femeile care au mâncat cartofi prăjiţi în mod regulat la vârste preşcolare au fost predispuse cancerului mamar la vârste adulte.

Şuncă grasă

Cu un conţinut de nitrat de sodiu şi grăsimi saturate, şunca grasă prăjită a intrat repede în rutina multor români. Potrivit World Cancer Research Fund, pentru fiecare 6 felii de şuncă mâncate zilnic, riscul de cancer pancreatic creşte cu 57%. Asta nu înseamnă să înlocuieşti şunca prăjită cu un cârnat prăjit, pentru că riscul de cancer este acelaşi.

Friptură arsă

Dacă-ţi place friptura bine făcută, eventual cu o crustă de arsură, vei primi o „porţie bună“ de hidrocarburi şi alte substanţe canceroase, iar pe unele dintre ele le găseşti şi în fumul de ţigară. Într-un studiu al Universităţii din Minnesota se arată că, dacă consumi des carne arsă, riscul de a face cancer pancreatic creşte cu aproape 60%.

Băuturi carbogazoase

Persoanele care consumă băuturi carbogazoase mai mult de două ori pe săptămână au un risc dublu să dezvolte cancer pancreatic, potrivit unui studiu din 2012 al Universităţii din Minnesota.

Băuturile care sunt închise la culoare conţin o substanţă canceroasă (4-metilmidazole) care formează acea nuanţă de caramel.

Pastramă

Ţi-ar mai plăcea pastrama dacă în loc de culoarea aceea roşcată, apetisantă, ca cea din comerţ ar fi mai mult gri? Dacă nu, trebuie să te înveţi cu ideea că dacă vei consuma zilnic rişti să faci cancer.

Fabricanţii folosesc o substanţă chimică numită nitrit de sodiu pentru a da acea culoare roşiatică. Din păcate, când această substanţă este digerată, se dezvoltă nitrosaminele, substanţe cunoscute pentru cauzarea cancerului. E adevărat însă, că unii fabricanţi adaugă unele substanţe care combat efectul cancerigen al nitriţilor.

Citeşte şi:

Mănânci multe dulciuri? Te expui riscului de cancer mamar

Carnea procesată poate cauza apariţia cancerului pancreatic

Procedura care previne cancerul colorectal

Cafea

În 2006, un studiu al agenţiilor Naţiunilor Unite a demonstrat că această băutură savurată de mai mult de o treime din populaţia lumii era pe locul trei, după chipsuri şi cartofi prăjiţi, într-un top al produselor care conţin acrylamidă. Această substanţă chimică se formează în mâncare atunci când este preparată la temperaturi foarte ridicate.

Dar, în toată această nebunie există şi o veste bună. Cafeaua conţine într-o cantitate mare antioxidanţi care ajută la stoparea răspândirii celulelor canceroase. Potrivit unui studiu al Universităţii Harvard: femeile care au băut patru sau mai multe ceşti de cafea pe zi au avut şanse mai mici cu 25% de a face cancer uterin.

Pizza îngheţată

Este „un deliciu“ la îndemână. Nu-i problemă dacă, accidental, într-o seară târzie în care constaţi că ai frigiderul gol apelezi la acest produs. Din păcate însă, mai multe studii americane au constatat că pizza îngheţată conţine acizi graşi saturaţi, dar şi substanţe canceroase.

Floricele

Chimicalele din pungile cu popcorn au condus mai mulţi cercetători americani către concluzia că sunt responsabile de mai multe tipuri de cancer: de ficat, testicular şi pancreatic. Când boabele se încălzesc, chimicalele din materialul din care e făcută punga se evaporă şi intră în boabe.

Ele însele conţin, dacă sunt unse cu diverse arome, dactyl, o substanţă chimică responsabilă de riscul de a face cancer.

Puteţi însă să consumi liniştit boabe simple, care nu sunt luate din comerţ şi unse cu diverse arome, peste care poţi presăra sare duă ce s-au preparat.

Gogoşi

Ameninţarea cancerului este de patru ori mai mare când vine vorba de oamenii care consumă des gogoşi de toate felurile. Ele sunt făcute cu zahăr rafinat (un „deliciu“ pentru celulele canceroase), uleiuri hidrogenate (care ajută la dezvoltarea celulelor mutante) şi carbohidraţi rafinaţi, care se transformă în zaharuri în organismul tău.

Apoi sunt prăjite la temperaturi ridicate, care produc acrylamidă, aceeaşi substanţă descoperită şi în cartofii prăjiţi.

Mai multe