Reguli pentru o digestie corectă

4 martie 2016   Nutriție

O proastă digestie duce la apariţia flatulenţei, balonărilor, durerilor abdominale şi a acidităţii gastrice. De asemenea, când apar probleme la nivelul digestiei poate surveni constipaţia, o afecţiune care dacă nu este tratată se poate agrava.

Iată, aşadar, câteva reguli pentru o digestie corectă!

Reguli pentru o digestie corectă - începe dimineaţa cu un pahar de apă cu lămâie

În fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, bea sucul a 1-2 lămâi stoarse în 250-500 ml apă plata. Aceast suc băut zilnic va va ajută să îţi curăţi stomacul de toxine şi va reduce aciditatea în exces.

O altă băutură pe care este bine să o consumi zilnic, dimineaţa, sau oricând înainte de masă şi care va completă efectele primei băuturi se va face astfel: se amestecă 1-2 linguriţe de oţet de mere cu 250-500 ml suc de mere (este indicat să fie proaspăt stors). Această băutură va echilibra aciditatea sucului gastric.

De asemenea, mierea, consumată dimineaţa pe stomacul gol, cu un pahar de apă, este un pansament gastric natural, care reduce aciditatea gastrică şi durerile abdominale . De asemenea, mierea este un bun adjuvant în tratarea constipaţiei.

Reguli pentru o digestie corectă - mestecă bine alimentele

Mestecă alimentele cât mai bine, înainte de a le înghiţi. În felul acesta, ele trec mai uşor prin sistemul digestiv şi beneficiem de o mai bună absorbţie a substanţelor nutritive.

Evită mesele copioase. Este mult mai indicat să mânânci puţin şi des.

Reguli pentru o digestie corectă - evită băuturile reci în timp ce mănânci

Mâncarea se digeră mai eficient dacă se consumă la temperatura corpului, de aceea băuturile reci pot încetini procesul de digestie. Dacă totuşi simţi nevoia să bei ceva în timpul mesei, încearcă un ceai de plante, cald. Cafeaua şi alcoolul pot mari aciditatea sucurilor gastrice, aşa că este mai bine să le eviţi.

Pentru o digestie uşoară, evită alimentele fierbinţi, foarte reci sau foarte condimentate.

Reguli pentru o digestie corectă - fructele se mănâncă între mese

Fructele ar trebui consumate între mese pentru a nu duce la formarea gazelor şi, de asemenea nu ar trebui combinate cu cereale, lactate sau cu carne.

Reguli pentru o digestie corectă - consumă fibre

Sporeşte consumul de fibre alimentare. Mânâncă multe legume verzi, cereale integrale, fructe, bea sucuri de fructe proaspete şi nu uita de seminţele de in şi de dovleac. În caz de constipaţie, ceaiurile de urzică, anason sau mentă sunt binevenite.

Reguli pentru o digestie corectă - nu sări peste mese

Micul dejun şi prânzul sunt principalele mese ale zilei. Aveţi grijă să aeţi un meniu adecvat. Şi nu uitaţi de odihnă. De asemenea, încearcă să nu combini prea multe grupe de alimente la o singură masă.

Reguli pentru o digestie corectă - fă sport

Fă mişcare în fiecare zi, cel puţin 30 de minute. Exerciţiile fizice stimulează peristaltismul intestinal, prevenind astfel apariţia constipaţiei

Mai multe