Ponturi să devii vegetarian

31 mai 2017   Nutriție

Fie că eşti un apărător al animalelor, fie că nu vrei să mai consumi carne, pentru că nu îţi place sau nu vrei să te expui riscului posibilelor efecte negative ale consumului acesteia, stilul alimentar vegetarian cere o atenţie sporită astfel încât să îi oferi organismului tău toată gama de nutrimenţi de care are nevoie.

O astfel de dietă poate să fie o variantă sănătoasă atunci când înlocuieşti proteinele din carne din alte surse.

Este foarte important ca să îi aduci un aport de grăsimi sănătoase mai mare, de apă, odihnă dar şi mişcare pentru a face cele mai dese greşeli şi anume:

Mănânci prea puţin

Chiar dacă ai eliminat carnea din alimentaţia ta, ai tendinţa ca să păstrezi aceleaşi porţii la mesele tale. Astfel te vei confrunta tot mai adesea cu senzaţia de foame şi vei fi tentat să apelezi la snack-uri sau alte alimente nesănătoase.

Acum ai nevoie să îţi măreşti un pic porţiile şi să consumi mai multe grăsimi sănătoase dar şi proteine vegetale pentru ca masa ta musculară să nu fie extrem de afectată.

Află cu ce poţi înlocui carnea roşie AICI

Calciul îl poţi regăsi în produse precum tofu, seminţe de in, nuci , migdale.

Nu uiat de vitamina B12 care în general se găseşte în carne şi care este extrem de vitală pentru activitatea cerebrală. Ţine cont de faptul că după un an de nemâncat carne organismul tău îţi va transmite semnalele prezente ale deficienţei acestei vitamine ce se poate concretiza într-o anemie ce poate fi destul de periculoasă.

Ca să eviţi acest lucru îţi trebuie un mic dejun compus din cereale fortificante.

Poftele alimentare sunt semnale ale corpului tău

Organismul tău nu ştie că ciocolata este dulce, el îţi transmite doar semnalul că i se termină energia necesară pentru a te menţine într-o stare de veghe şi cere un supliment energic, ciocolata transmite semnale către creierul care eliberează endorfine şi ridică starea de somnolenţă sau moleşeală.

De asemeni, organismul nu ştie că baconul este proteină, el îţi transmite doar un semnal că are nevoie de combustibil.

Învaţă să asculţi semnalele pe care ţi le transmite corpul tău, dar şi să le descifrezi într-un mod sănătos ţie.

A fi vegetarian nu-ţi garantează sănătatea

Că vrei să renunţi la carne este alegerea ta, însă trebuie să ai grija la celelalte produse destinate vegetarienilor, deoarece de cele mai multe ori acestea sunt procesate şi au un conţinut extrem de bogat de sare, grăsimi nesănătoase pe care indiferent de forma de alimentaţie este bine să le eviţi.

Alege să consumi produse bio, proaspete, din categorii variate pentru a-ţi suplini toate vitaminele şi proteinele necesare.

Poţi încerca o perioadă să faci mici modificări în alimentaţia ta, eliminând pe rând alimentele nesănătoase şi să te îndrepţi către o alimentaţie echilibrată.

Riscurile dietelor

Cea mai mare problemă pe care o atinge alimentaţia este sănătatea care poate fi influenţată de combustibilul pe care alegi să îl consumi.

Dacă ai prieteni prin cercul tău de amici care sunt vegetarieni ai observat probabil că marea lor majoritate după ce au înţeles cum să se alimenteze corect au scăpat de problema surplusului de kilograme. În caz contrar vegetarianismul îţi poate aduce un surplus dacă nu reuşeşti să îţi asculţi şi înţelegi cerinţele corpului.

Acest regim alimentar poate contribui la scăderea riscului de a dezvolta diabet zaharat, asta în cazul în care te alimentezi corespunzător cu toate grupele de nutrimenţi şi masa de dimineaţă este masa cea mai importantă peste care nu sari niciodată.

Mai multe