Pâinea, plină de aditivi alimentari

19 martie 2012   Nutriție

Conţine peste 30 de E-uri

Deşi pâinea este un aliment de bază, medicii nutriţionişti recomandă să fie consumată cu moderaţie, din cauza faptului că este bogată în E-uri care pot duce la declanşarea anumitor probleme de sănătate. Nutriţioniştii ne atenţionează că din cauza aditivilor alimentari riscăm să avem probleme cu rinichii şi chiar să ne îmbolnăvim de cancer.

Printre cele mai întâlnite E-uri ce se găsesc în compoziţia pâinii se numără bromatul de potasiu, cisteina, glutationul şi sulfatul de sodiu. “Odată ingerat, bromatul de potasiu (E 924) duce la apariţia senzaţiei de greaţă, vărsături, diaree sau apariţia diverselor dureri", declară prof.dr. Gheorghe Mencinicospchi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

De asemenea, în pâine se găsesc şi lactat de calciu (E327), care poate duce la stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală, acid fumaric (E297), acid acetic (E260) şi acidul citric(E 330). “În total, într-o pâine regăsim până la 34 de E–uri.", adaugă profesorul Mencinicopschi.

Pâinea neagră conţine făină albă şi coloranţi

90% dintre români mănâncă zilnic pâine fără să ştie ce conţine acest aliment, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Deşi se crede că pâinea neagră este mai sănătoasă decât cea albă, ultimul control realizat de ANPC, la nivelul întregii ţări, arată că pâinea neagră conţine în realitate făină neagră în proporţie de doar 1%, restul de 99% din ingredientele sunt reprezentate de făină albă şi coloranţi. De aceea, nutriţioniştii ne sfătuiesc să citim cu atenţie etichetele produselor de panificaţie.

Mai multe