Pâinea neagră. Beneficii şi mituri

12 mai 2015   Nutriție

Cerealele integrale conţin proteine în cantităţi suficiente pentru necesităţile umane, având şi carbohidraţi complecşi, care asigura energia de susţinere asociată muncii intelectuale. Se ştie că civilizaţiile de vânători şi consumatori de carne nu au fost aşa de renumite pentru capacităţile lor intelectuale. Este şi exemplul mongolilor, care au cucerit jumătate de lume, ca apoi să fie absorbiţi de civilizaţia rafinată a chinezilor, mari consumatori de cereale. Toate cerealele conţin, de asemenea, grăsimi, vitamine, minerale şi fibre vegetale, aşadar sunt alimente complete şi foarte hrănitoare. Multe popoare ale lumii depind fie de orez, fie de grâu, pentru procesul de calorii. Dar, ca rezultat al metodelor moderne de morărit, care înlătură tărâţele nutritive şi germenii şi lasă numai miezul alb de amidon, multe alimente făinoase comerciale sunt golite din punct de vedere nutritiv. Aşa că, numai cerealele integrale asigură o nutriţie eficientă şi sănătoasă.

Pâinea neagră – cum poate deveni periculoasă pâinea şi care sunt beneficiile pâinii albe

Cerealele pot fi greu digerabile, din cauza hidraţilor de carbon, de aceea înainte de a fi gătite, cerealele ar trebui prăjite până se obţine culoarea galben brun. Din acelaşi motiv este bine ca pâinea să fie prăjită înainte de a fi mâncată. O altă problemă serioasă, care nu este aşa de luată în seamă, este păstrarea îndelungată a cerealelor în silozuri imense, favorizându-se astfel dezvoltarea mucegaiurilor care produc aflatoxina, unul dintre cele mai puternice carcinogene din lume. De aceea, este indicat să se consume cereale proaspete sau substanţe antioxidante care ajută la eliminarea aflatoxinei din organism.

Printre beneficiile pâinii negre enumerăm: previne colita şi constipaţia, previne balonarea atunci când se consumă multă carne şi grăsimi animale; având efecte de dezintoxicare ajută la tratarea bolilor de piele, prevenirea cancerului tubului digestiv datorită conţinutului bogat în fibre; previne şi ameliorează diabetul; previne ischemia cardiacă.

Mituri despre pâinea neagră

Multă lume crede că pâinea neagră nu îngraşă, dar nu este decât un mit fals, pentru că chiar dacă are un pic mai puţine calorii decât cea albă, pâinea neagră conţine mai multe fibre şi este mai consistentă. Având glucide cu absorbţie mai lentă, este mai bună pentru organism când vorbim despre digestie decât pâinea albă. Unii medici susţin că nu pâinea în sine îngraşă, ci ceea ce se pune pe pâine.

Un alt mit creat în jurul pâinii negre este că are valoare nutriţională mai mare decât pâinea albă, iar acest mit este cât se poate de adevărat. Pâinea din cereale integrale asigură o alimentaţie echilibrată şi conţine 50% glucide, 8% proteine şi 2% grăsimi, fiind o sursă principală de energie. Este adevărat că multă pâine din comerţ, albă şi neagră, este foarte puţin bogată ca valoare nutritivă şi conţine mulţi aditivi şi conservanţi dăunători. Dacă să se deosebească pâinea neagră autentică de cea cu coloranţi, gen caramel şi cacao, trebuie să se vadă tărâţele.

Pâinea neagră prăjită este dietetică este un alt mit, care nu are nicio urmă de adevăr. Pâine de orice fel prăjită are aceleaşi valori nutriţionale şi calorii ca cea neprăjită, singura diferenţă este că cea prăjită este mai uşor de digerat.

Citeşte şi care sunt

, ca să ştii să te fereşti de ele. Nu trebuie decât să te uiţi pe etichetă.

Mai multe