Orezul brun previne obezitatea

21 ianuarie 2019   Nutriție

Controlează diabetul

Orezul brun este bun pentru diabetici, precum şi pentru cei care, fără a avea diabet, au un nivel crescut al glicemiei. Pentru că indicele glicemic al orezului brun este redus, el ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu recent a arătat că orezul brun este bogat în fibre şi polifenoli esenţiali şi, fiind un carbohidrat complex, ajută la eliberarea lentă a zahărului, spre deosebire de orezul alb.

Previne obezitatea

Pentru cei care încearcă să slăbească, orezul brun este un aliment util, deoarece conţine mangan, care contribuie la sintetizarea grăsimilor din corp. Atât orezul brun, cât şi cel negru reduc depozitele de grăsime din corp şi activează o enzimă care ajută la ridicarea colesterolului bun (HDL). În plus, această cereală pare să stimuleze sistemul imunitar şi să contribuie la o digestie mai bună, prevenind constipaţia. Dacă se urmăreşte scăderea în greutate, orezul brun trebuie consumat fiert alături de peşte pregătit la cuptor sau la abur, verdeţuri (spanac, ceapă verde, pătrunjel) şi suc de lămâie.

Reduce stresul femeilor care alăptează

Cercetările arată că orezul brun este util pentru sănătatea mentală a femeilor care tocmai au născut şi alăptează. Consumul de orez brun contribuie la reducerea oboselii, a depresiei şi a schimbărilor de stare inexplicabile prin care trec proaspetele mame, şi nu numai, acesta fiind util în combaterea anxietăţii în general.

Previne cancerul de colon

Prezenţa antioxidanţilor şi a fibrelor din orezul brun pare să contribuie la prevenirea cancerului de colon, a celui de sân şi a leucemiei. Fibrele se leagă de toxinele din corp şi nu le permit să se ataşeze de pereţii colonului, ajutând la eliminarea lor din organism. De asemenea, compuşii fenolici din orezul brun contribuie la inhibarea proliferării celulelor în cazul cancerului de sân.

Mai multe