Nutrienţii care ,,ţin sub control” hipertensiunea

28 aprilie 2015   Nutriție

Una dintre cele mai cunoscute şi la-ndemână modalităţi de prevenire a hipertensiunii arteriale este cea a restricţiei de sare din alimentaţie.

Pentru ca planul de prevenire a hipertensiunii să fie complet, pe lângă reducerea cantităţii de sare este necesar ca alimentaţia să cuprindă şi alţi nutrienţi, cu efect de control a bolii. Printre aceştia se numără potasiul, calciul, fibrele, acizii graşi Omega-3 şi magneziul.

Potasiul

Esenţial pentru sănătatea creierului şi a inimii, potasiul are un rol important în prevenirea hipertensiunii arteriale. Mineralul este cel care susţine activitatea inimii şi ajută la reglarea ritmului cardiac.

Rezultatele numeroaselor studiilor efectuate au arătat că o alimentaţie bogată în potasiu poate reduce şi ţine sub control hipertensiunea arterială. Cele mai bune surse de potasiu din alimentaţie sunt cartofii, spancul, roşiile, bananele, portocalele şi fructele uscate.

Calciul

Calciul este necesar pentru contracţia şi relaxarea muşchiului cardiac, fiind unul dintre nutrienţii esenţiali în prevenirea hipertensiunii. Deficienţa de calciu din organism poate duce la creşterea cantităţii de sodiu, ceea ce favorizează apariţia acestei afecţiuni.

Laptele cu o cantitate mai mică de grăsimi, iaurtul, legumele cu frunzele verzi, migdalele, seminţe de susan şi tofu sunt principalele surse de calciu din alimentaţie.

Fibrele

O alimentaţie bogată în fibre ajută la scăderea tensiunii sistolice şi diastolice, spun specialiştii în alimentaţie. Explicaţia? Un aport scăzut de fibre alimentare favorizează apariţiei aterosclerozei (îngroşarea pereţilor arteriali). Printre sursele importante de fibre se numără cerealele integrale, mazăre, soia, tărâţele de grâu şi ovăz.

Acizii graşi Omega-3

Alimentele bogate în acizi graşi Omega-3 au fost recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii cardiace, respectiv tensiunii arteriale. Acizii au un rol important în reducerea nivelului de trigliceride din sânge, ceea ce ajută la prevenirea şi controlul hipertensiunii arteriale.

Din alimentaţie, acizii graşi Omega-3 se pot obţine din peştele gras (somon, macrou, hering, ton, sardine), nuci, grâu, soia, seminţe de in şi de dovleac.

Magneziul

Lipsa de magneziu din organism este asociată cu deficienţa de calciu şi potasiu, ceea ce creşte şi riscul de apariţie a problemelor circulatorii, respectiv a tensiunii arteriale mărite. Cerealele integrale, leguminoasele, spanacul, pâinea integrală şi nucile sunt printre cele mai importante surse de magneziu din alimentaţie.

Mai multe