Nutrienţi care combat depresia

27 ianuarie 2012   Nutriție

Vitamina B Vitaminele din complexul B au rolul de a îmbunătăţi sănătatea mentală şi emoţională. Unele dintre ele reduc starea de nervozitate, în schimb ce altele combat anxietatea. Cele mai bune surse de vitamina B sunt: ficatul, spanacul, usturoiul, somonul, sparanghelul, curcuma şi varza de Bruxelles. Proteinele Alimentele bogate în proteine au un efect benefic asupra persoanelor care suferă de depresie. Proteinele conţin aminoacizi care cresc nivelele dopaminei, epinefrinei şi norepinefrinei în creier, hormoni care măresc cantitatea de energie din organism. Surse bune de proteine sunt: untul de arahide, carnea, inclusiv cea de peştem, şi lactatele. Vitamina C Vitamina C are un rol important în producerea neurotransmiţătorilor. În urma unui studiu s-a descoperit că vitamina C a îmbunătăţit starea de spirit a pacienţilor. Printre alimentele care conţin vitamina C se numără citricele, kiwi, ardeiul iute, broccoli şi pătrunjelul. Fierul Uneori, depresia poate fi o cauză a lipsei acute de fier din organism. De asemenea, persoanele care suferă de anemie feriprivă pot acuza stări de oboseală, ameţeală şi dureri de cap. Fierul este important pentru funcţiile neurologice, iar atunci când aportul de fier este scăzut, se poate instala cu uşurinţă o stare proastă de spirit. Aşadar, include în dieta ta alimente precum ficat, ouă, fructe uscate, carne roşie, alune de pădure, sfeclă şi roşii. Potasiul Nivelul scăzut de potasiu este asociat cu episoadele depresive, cu oboseala şi cu slăbiciunea. De asemenea, în cazul în care nu ai suficient potasiu în organism, anxietatea şi irascibilitatea îşi pot face apariţia. Încearcă să consumi mai multe alimente bogate în potasiu, şi anume: avocado, banane, fistic şi seminţe de floarea soarelui.

Mai multe