Nu puteţi ţine post dacă suferiţi de aşa ceva! Ce spun medicii

19 noiembrie 2018   Nutriție

Însă trebuie să ştiţi că nu toate persoanele pot ţine post.

“Postul ne aduce o mare varietate de fructe, legume, salate, deci multe fibre. Persoanele care suferă de intestin iritabil se pot balona, pot avea crampe sau scaune diareice. Cei care sunt constipaţi mai mereu se pot simţi mai bine în post mai ales dacă vor consuma şi o cantitate adecvată de lichide. Persoanele cu pietre la colecist trebuie să evite să consume grăsimile vegetale, la fel cum le evită şi pe cele animale. Iar pacienţii cu funcţie hepatică bună pot ţine postul fără nicio problemă. Cei care suferă de ciroză nu recomand să ţină postul o perioada îndelungată” a menţionat Elena Ciupercă, medic gastroenterolog.

Ce alimente să eviţi în perioada postului

Evită produsele vegetale

Când vorbim depre produse vegetale singurele acceptate în alimentaţia ta ar trebui să fie legumele şi fructele.

Mai ales pe perioada postului ai nevoie de un aport mare de fibre pentru a stimula digestia şi a ajuta sistemul excretor să funcţioneze corespunzător şi să elimine tot ce a acumulat până în prezent.

Asigură-te că bei suficientă apă astfel încât să nu fii deshidratat şi evită orice alt gen de produs vegetal care nu îţi va oferi decât o cantitate mare de coloranţi alimentari şi aditivi. Citeşte cu atenţie pe etichetele produselor de post şi îndreaptă-te către alimentaţia sănătoasă.

Şi mâncarea de post are gust dacă ştii cum să combini alimentele. Ai grijă de asemenea la consumul de ulei şi nu apela la prăjeli de nici un fel. Îndreaptă-te către mâncarea făcută la aburi, grill sau grătar.

Moderează consumul de făinoase

În această perioadă, având în vedere lipsa cărnii din alimentaţie, tentaţia de a creste consumul de făinoase este foarte mare,aspect ce va lăsa urme grele atât asupra sănătăţii tale cât şi asupra siluetei.

Nu mări consumul de pâine albă şi alege să o înlocuieşti cu cea integrală, iar dacă vrei să consumi humus sau pastă de măsline alege să înlocuieşti pâine cu felii de ardei gras sau castravete.

Pastele trebuie consumate cu moderaţie şi cât mai rar seara.

Tentaţia de dulce, pericol pentru siluetă

Dacă simţi nevoia de dulce în post îndreaptă-te către ciocolata cu o concentraţie de cacao mai mare de 50% şi nu mai mult de 2-3 pătrăţele la masă. Chiar dacă are o concentraţie mare de cacao, nu înseamnă că nu poate să îţi afecteze formele, sănătatea sau somnul.

Compuşii din ciocolată îţi pot oferi o energie prea mare mai ales seara, în cazul în care în loc de desert o consideri o adevărată masă. Celelalte produse de post precum biscuiţii, napolitanele sau covrigii de asemenea trebuie consumaţi cu moderaţie.

Alege întotdeauna să îţi satisfaci pofta de dulce cu un fruct precum mango, banană, papaya sau chiar citrice.

Capcana supelor instant

Una dintre cele mai mari capcane o reprezintă supele instant, chiar dacă tu crezi că apelând la aceste produse vei câştiga timp, din păcate nu vei câştiga şi sănătate, tocmai din cauza conţinutului nutriţional slab.

Alege mai bine să consumi o supă de legume sau o supă cremă făcută în casă, astfel vei avea control asupra calităţii ingredientelor folosite şi asupra cantităţii de condimente.

Mai multe