Nu bei multă apă? Iată cât rău îţi face lipsa de hidratare!

9 februarie 2016   Nutriție

Lipsa de hidratarea a organismului nu înseamnă numai o sete puternică, ci are mai multe consecinţe asupra stării de sănătate, de la oboseală, o respiraţie urât mirositoare până la efecte ceva mai periculoase, cum ar fi deficitul de atenţie în timpul şofatului.

Iată ce se întâmplă când nu bei suficientă apă!

Respiraţie urât mirositoare

Una dintre consecinţele deshidratării este mirosul neplăcut al gurii. Astfel, atunci când eşti deshidratat, cantitatea mică de salivă din gură permite bacteriilor să se înmulţească, rezultând o respiraţie cu miros neplăcut.

Mai multă poftă de dulce

Deshidratarea se poate confrunda foarte uşor cu foamea şi în special cu pofta pentru zahăr. Această nevoie de dulce apare mai ales după efortul fizic susţinut, cum ar fi exerciţiile fizice. De aceea, este esenţial să te hidratezi corespunzător în timp ce faci sport.

Piele uscată şi crăpată

Ca să ai o piele catifelată şi sănătoasă, trebuie să bei suficientă apă, susţin dermatologii. Pielea are nevoie de o hidratarea din interior spre exterior, iar cantitatea de apă băută variază în funcţie de stilul tău de viaţă.

De asemenea, pentru a-ţi menţine pielea hidratată, este recomandat să faci duşuri scurte, cu apă călduţă (nu fierbinte) şi să ai grijă la aportul de cofeină, deoarece cafeaua deshidratează.

Deshidratarea, la fel de periculoasă pentru şoferi ca şi consumul de alcool

Mai exact, specialiştii au observat că şoferii care beau câteva înghiţituri de apă pe oră, şi nu 200 ml aşa cum este recomandat, fac de două ori mai multe greşeli în trafic decât atunci când sunt hidrataţi.

La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Nebraska (SUA) după ce au analizat mai multe accidente rutiere şi starea persoanelor care conducea maşinile implicate în accident.

Spre deosebire de bărbaţi, femeile care conduc au un risc mai ridicat de a greşi dacă nu au consumat suficientă apă. Lor le vine mai dificil să gândească şi să se coordoneze în trafic.

,,Se ştia că lipsa corespunzătoare a hidratării poate afecta starea persoanei, doar că acum am aflat că acest lucru este cu atât mai periculos în trafic.

Rezultatele scanărilor cerebrale în cazul mai multor participanţi la studiu au arătat că după 90 de minute, timp în care ei au transpirat (şi s-au deshidratat), creierul a avut de suferit ca şi atunci când îmbătrâneşte cu un an”, au afirmat cercetătorii de la Colegiul Regal din Londra, Marea Britanie.

Când vine vorba de consumul de apă, specialiştii susţin că apa plată, cât şi cea minerală oferă exact aceleşi nivel de hidratare.

Te simţi obosit

Specialiştii atrag atenţia că şi deshidratarea moderată te poate face să te simţi epuizat atât fizic, cât şi psihic. Dacă nu te mai poţi concentra şi simţi în permanenţă nevoia de a te odihni, este posibil ca organismul tău să fie deshidratat. Ori de câte ori te simţi astfel bea un pahar, două de apă, pentru a-ţi ajuta organismul să îşi revină mai repede.

Crampe musculare

Cel mai des crampele apar atunci când suntem deshidrataţi, în special dacă am consumat cofeină excesiv în ziua respectivă, aşa că pentru a preveni crampele şi a ameliora durerea, bea un pahar sau două cu apă imediat ca să asiguri organismului cantitatea necesară de lichide.

Te simţi ameţit şi buimac

Atunci când organismul nu este hidratat, circulaţia sângelui este îngreunată, astfel că creierul nu este suficient oxigenat, de unde şi ameţelile şi vederea înceţoşată.

Mai multe