Motive să mănânci mai rar pâine albă

29 decembrie 2017   Nutriție

Îţi creşte aportul de sodiu

Majoritatea tipurilor de pâine - şi în special cea procesată, pe care o cumperi de la supermarket - conţin foarte multă sare. Bineînţeles, consumată cu moderaţie, pâinea albă nu este nocivă pentru sănătate. Are mai puţine substanţe nutritive decât crezi

Morăritul modern sărăceşte mult acest tip de pâine, pentru că produce doar făină albă, prin eliminarea a două componente esenţiale ale bobului de grâu (germen şi cortex). Prin înlăturarea acestor două părţi ale bobului, se elimină, de fapt, dintr-o singură mişcare, tocmai enzimele, vitaminele şi mineralele, inclusiv fierul, cobaltul, cuprul, zincul, manganul şi molibdenul. Unele dintre acestea nu se găsesc decât în cerealele integrale.

Un alt neajuns al acestui tip de pâine este numărul mic al fibrelor alimentare şi a vitaminelor. De aceea, apariţia celor mai multe cancere de colon este legată de consumarea în cantităţi mari a pâinii albe. În schimb, este singurul tip îmbogăţit cu calciu, un mineral indispensabil corpului, şi, de aceea, este indicat în special copiilor şi bătrânilor.

Pâinea albă conţine grăsimi vegetale hidrogenate realizate prin transformarea grăsimilor lichide, adică a uleiurilor, în grăsimi solide, prin folosirea unor substanţe chimice la temperaturi foarte mari. Acestea fac pâinea mai pufoasă, îngreunează apariţia mucegaiului, astfel că pâine rezistă mai mult timp. Acestea sunt foarte periculoase, deoarece cresc colesterolul rău, provoacă diabet şi obezitate.

Zahărul ajută pâinea să crească frumos şi dă un gust dulce plăcut. Drojdia se hrăneşte cu zahăr, de aceea pâinea arată aşa pufoasă şi bună. Este totuşi o problemă, căci zahărul este vinovat de apariţia multor boli grave, inclusiv cancer şi diabet. Pe etichetă zahărul mai apare şi ca dextroză sau glucoză.

Mai multe