Mituri despre grăsimile alimentare

10 septembrie 2013   Nutriție

Mit: O alimentaţie corectă presupune eliminarea grăsimilor din meniu Realitate: Mulţi cred că pentru a fi sănătoşi trebuie să renunţăm la grăsimi. Este total eronată o astfel de credinţă. Nutriţioniştii recomandă că 30% din aportul caloric zilnic să provină din grăsimi. Vorbim desigur în principal despre grăsimile bune, nesaturate, iar dintre acestea cele mai importante sunt cele esenţiale Omega 3 şi Omega 6. „Grăsimile bune le găsim în uleiurile vegetale ca atare, în produsele care conţin aceste uleiuri, precum margarinele de nouă generaţie, maionezele, în fructele oleaginoase precum seminţe, alune de pădure, fistic, dar şi în peşte. La polul opus, ar trebui să limităm consumul de carne grasă, lactate grase şi produse de patiserie care sunt surse clasice de grăsimi saturate, aşa numitele grăsimi rele, care favorizează creşterea colesterolului din sânge.” subliniază nutriţionistul Maria Spiridon. Mit: Margarina este produsă prin hidrogenare şi nu are beneficii asupra sănătăţii. Realitate: Multe s-au scris despre margarină, puţine sunt adevărate. Realitatea este că margarinele tartinabile existente astăzi nu se obţin prin hidrogenare, ci prin prin amestecarea simplă a uleiurilor vegetale (de in, de rapiţă, de floarea soarelui), cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier şi cu apă. Aceste uleiuri din compoziţia margarinei conţin în mod natural vitamina E şi grăsimile esenţiale, Omega 3 şi Omega 6, foarte importante pentru dezvoltarea şi funcţionarea corectă a organismului. Acesta este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Inimii (World Heart Federation) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul de margarină. Omega 3 & Omega 6 nu pot fi produse de organism dar îi sunt absolut necesare pentru buna dezvoltare şi funcţionare. Ele intervin în foarte multe procese fiziologice cum ar fi: reglarea tensiunii arteriale, coagularea sângelui, contracţia musculară, funcţionarea sistemului imunitar. Mit: Grăsimile sunt responsabile pentru kilogramele în plus Realitate: Atât timp cât nu sunt consumate în exces, grăsimile nu îngraşă. Somnul prea scurt sau prea lung, mâncatul rapid, lipsa consumului de apă, alimentaţia dezechilibrată şi nerespectarea orelor de masă –aceştia sunt factori care contribuie semnificativ la acumularea kilogramelor în plus.

Mai multe