Mancatul pe fond nervos: tot despre bulimie si anorexie

16 octombrie 2019   Nutriție

Obtinerea siluetei de vis ne face, uneori, sa uitam regulile unui stil de viata sanatos si sa tinem diete drastice sau sa exageram cu efortul fizic. In final, ajungem sa platim un pret urias, care se concretizeaza in mancatul pe fond nervos.

Afla cum te poti feri de tulburarile de alimentatie, bulimie si anorexie, mai precis, de mancatul pe fond nervos!

Cauzele care duc la mancatul pe fond nervos

Dezechilibrele alimentare sunt generate de imaginea propriei persoane, de modul in care ne percepem, de zonele pe care dorim sa le retusam si de hainele neincapatoare. Toate aceste mesaje de nemultumire si de neacceptare favorizeaza instalarea tulburarilor de alimentatie.

Cum recunosti cele mai frecvente tulburari dupa simptome

Anorexia este rezultatul luptei permanente dintre obsesia pentru scaderea in greutate si frica de a acumula kilograme in plus. Astfel de persoane se transforma in „contabili“, pentru ca substantele si alimentele ingerate, adica proteinele, grasimile, caloriile si carbohidratii sunt calculate in mod obsesiv. Indiferent de greutatea corporala, in contextul in care imaginea despre propriul corp este denaturata, cantarul si oglinda sunt obiectele ce aduc cea mai mare nemultumire. Persoanele anorexice incearca sa gaseasca solutii in rezolvarea acestei nemultumiri si cum reducerea portiilor de mancare si activitatea fizica intensa nu sunt suficiente, apeleaza adesea la diuretice, laxative si tratamente care pot gestiona apetitul sau care induc varsaturile.

Bulimia poate fi asociata cu derapaje alimentare frecvente, concretizate prin consumul unei cantitati mari de alimente intr-un timp foarte scurt, urmat de adoptarea unor solutii rapide si eficiente, folosite cu scopul de a sterge urmele abuzului alimentar (voma indusa, laxative, diuretice, limitarea aportului alimentar pe o anumita perioada de timp, recurgerea la o cura de detoxifiere).

Cum iti pot altera viata

Consecintele nefaste ale tulburarilor de alimentatie se manifesta in primul rand la nivel psiho-emotional, printr-o stima de sine scazuta, prin inducerea starii de neacceptare a propriei persoane. Anorexia fiind asociata cu privarea de alimente pe perioade de timp mai mari sau mai mici creeaza un stres metabolic, care se manifesta prin dezechilibre hormonale, carente de vitamine si minerale, incetinirea activitatii cerebrale, probleme gastrice (constipatie, diaree, arsuri la stomac, reflux gastro-esofagian). Bulimia induce dezechilibrul sistemului limfatic (retinerea fluidelor in corp), tulburari gastro-intestinale, modificarea densitatii osoase, sindromul de oboseala cronica, crampe musculare, irascibilitate, modificari ale texturii firului de par (uscat, fragil).

Cum tratezi problema

Te poti salva, daca esti corect cu propria persoana, accepti realitatea in care te afli, constientizezi schimbarile pe care trebuie sa le faci, identifici factorii de risc, intocmesti un jurnal alimentar pentru o perioada de minimum 5 zile, in care scrii mesele principale, gustarile, aportul de lichide, ca sa ai o viziune corecta asupra programului alimentar zilnic. Trebuie sa iti stabilesti obiective realiste, pertinente, si sa dai startul schimbarii.

Important este ca acest start sa fie sustinut de un specialist, un nutritionist bun, capabil sa identifice solutia potrivita, tinand cont de profilul tau, al celui care cere ajutor.

@ aupair.net

Mai multe