Magneziul ţine stresul la distanţă
Magneziul este prezent în aproape toate celulele organismului, participând, printre altele, la sute de reacţii enzimatice.
Corpul uman conţine în jur de 25 g din acest mineral, 60% din el fiind stocat în oase, ajutând la menţinerea structurii acestora.
Un sfert este folosit de muşchi, iar restul magneziului este repartizat la creier, inimă, ficat şi rinichi.
Acest mineral favorizează absorbţia calciului, contribuind la menţinerea şi consolidarea oaselor şi dinţilor, este implicat în relaxarea musculară, previne şi combate stresul, crampele, oboseala, insomniile, susţine sistemul imunitar şi normalizează ritmul cardiac.
Totodată, reglează tranzitul intestinal, are rol antialergic şi antiinflamator şi participă la sinteza proteinelor şi la producerea de energie.
Ştiai că...
...studiile au arătat o legătură între aportul insuficient de magneziu şi probleme psihiatrice şi diabet zaharat de tip 2?
Top 10 alimente bogate în magneziu
1. Spanac (1 cană): 157 mg
2. Mangold (1 cană): 154 mg
3. Seminţe de dovleac (100 g): 262 mg
4. Iaurt (1 cană): 50 mg
5. Migdale (1 cană): 80 mg
6. Fasole neagră (1/2 cană): 60 mg
7. Avocado (1 fruct mediu): 58 mg
8. Smochine (1/2 cană): 50 mg
9. Ciocolată neagră (1 pătrăţel): 95 mg
10. Banană (medie): 32 mg
Necesarul zilnic de magneziu (mg)
0-6 luni
30
7-12 luni
75
1-3 ani
80
4-8 ani
130
Adolescenţi
250-300
Femei
360
Bărbaţi
400 - 500
Vârstnici
320 - 420
Sarcină, alăptare
350
Sportivi
450-600