Legătura dintre mâncare şi acnee

3 mai 2017   Nutriție

Este celebru deja mitul conform căruia cu cât consumi mai multă ciocolată, chipsuri, alimente de tip fast food cu atât mai mari sunt şansele să te confrunţi cu apariţia acneei. Dar care să fie oare legătura dintre ele?

Chiar dacă majoritatea medicilor dermatologi nu confirmă informaţia conform căreia alimentaţia ar juca un rol deosebit de important în apariţia acneei, tot mai multe cercetări vin să certifice ideea conform căreia tenul tău are de suferit de pe urma alimentelor procesate pe care le consumi zilnic şi într-adevăr este demonstrat ştiinţific faptul că alimentaţia este unul dintre motivele pentru care apare acneea.

Carbohidraţii rafinaţi un pericol pentru sănătate

În anul 2002 apărea un studiu în publicaţia "Archives of Dermatology" care arăta clar că există o legătură între alimentaţie şi prezenţa acneei. Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 1200 de persoane din Papua Noua Guinee, care aveau o dietă bazată pe vegetale şi carne slabă şi au constatat astfel că aceste persoane nu aveau probleme cu acneea.

Au exclus inclusiv factorul ereditar şi au făcut o nouă cercetare în care de această dată au monitorizat persoane având aceleaşi gene, dar care trăiau în alte colţuri ale lumii unde dieta era bazată pe carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate şi alimente procesate. Rezultatul a fost exact aşa cum se aşteptau cercetătorii, aceste persoane se confruntau frecvent cu probleme dermatologice. "O dietă care presupune consumul unor alimente cu indice glicemic ridicat, în special produse procesate precum pâinea sau cerealele rafinate, care se transformă rapid în zahăr odată ce sunt ingerate vor genera un efect dezastruos asupra tenului", consideră Dr. Francesca Fusco, un medic dermatolog din New York.

Trebuie ţinut cont de faptul că aceşti carbohidraţi rafinaţi influenţează fluctuaţile insulinei, lucru care ajută considerabil la intensificarea producţia de sebum , blocând astfel porii. Un consum bogat de legume, fructe ar fi ideal în loc de a ne axa pe mâncare procesată şi mai ales pe dulciuri.

Produsele lactate stimulează glandele sebacee

O altă cercetare ce datează din anul 2005 publicată în "Journal of the American Academy of Dermatology" , realizată pe un eşantion de 47.355 de femei, cât şi pe un grup de 4.273 de băieţi adolescenţi a scos la iveală legătura dintre consumul excesiv de lactate şi problema acneei. Astfel s-a putut observa la persoanele studiate probleme mari cu acneea.

Explicaţia fiind dată de faptul că laptele pe care noi îl procurăm din comerţ provine adesea şi de la vaci gestante care conţin astfel un nivel ridicat de hormoni care influentează activitatea glandelor sebacee.

În cazul în care observi că încep să apară primele semne ale prezenţei acneei este bine să eviţi consumul de produse lactate. Poţi alege să înlocuieşti laptele de vacă cu cel de soia sau de migdale.

Află care sunt cele mai sănătoase lactate AICI

Prăjelile nocive pentru întreg organismul

Nu doar grăsimea joacă un rol distructiv la nivel celular ci şi prăjeala. Carbohidraţii rafinaţi precum cei din pizza, cartofi prăjiţi, burgeri au un aspect nociv asupra întregului organism dar mai ales se poate observa asupra tenului.

"Pizza, burgerii, ciocolata şi toate acele produse nesănătoase la care poftim au un efect negativ asupra tenului, iar cercetările demonstrează în sfârşit acest lucru", avertizează medicul dermatolog Joel Schlessinger, membru al echipei de cercetare care a efectuat acest studiu.

Află ce se ascunde în mâncarea de tip fast-food AICI

Alimente bune pentru a menţine sănătatea tenului tău

Cele mai bune alimente care au rol de reducere a inflamaţiilor cutanate de la nivelul tenului sunt conform specialiştilor: somonul, uleiul de peşte, ceaiul verde, legumele şi fructele proaspete. Datorită faptului că au un nivel ridicat de antioxidanţi, flavonoide, seleniu şi zinc, acestea au un efect benefic asupra întregului organism.

Este important ca odată ce ai observat primele simptome ale acneei să elimini prăjelile, fast-food-ul şi alimentele lactate din alimentaţie şi să observi dacă apare vreo modificare.

Mai multe