Laptele praf îmbogăţit cu fier, periculos?

15 noiembrie 2011   Nutriție

La această concluzie au ajuns cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan, după ce au monitorizat 473 de copii. Începând de la şase luni şi până la 1 an, câţiva dintre ei primiseră lapte praf cu o cantitate mai mică de fier (2,3 mg/L), iar ceilalţi au fost hrăniţi cu lapte praf cu un conţinut mai mare de fier (12,7 mg/L).

Peste zece ani, tuturor copiilor li s-au măsurat atât nivelul de fier în sânge, cât şi gradul de dezvoltare intelectuală (memoria spaţială, integrarea vizual-motrică, coeficient de inteligenţă, cunoştinţe de aritmetică, percepţie vizuală şi coordonarea motrică).

Copiii care au primit lapte cu un conţinut mai mare de fier au avut rezultate mai slabe la aceste teste.

Pe baza acestor rezultate, oamenii de ştiinţă spun că dezvoltarea intelectuală a copiilor care au fost hrăniţi cu lapte îmbogăţit cu fier ar putea fi afectată.

„Incidenţa crescută a cazurilor de copii cu lipsă de fier a determinat o îmbogăţire cu fier sistematică a laptelui pentru copii şi a altor produse alimentare în numeroase ţări. Acest lucru a dus la scăderea numărului de cazuri de anemie. Totuşi, doza de fier optimă, mai ales în laptele copiilor, este controversată”, afirmă medicul pediatru Betsy Lozoff, de la Universitatea din Michigan.

Laptele matern conţine până la opt ori mai puţin fier, însă acesta se absoarbe mult mai bine decât cel din suplimente.

Mai multe