Laptele crud, gustos dar pretenţios
Unul din produsele nelipsite de pe mesele românilor, laptele, se găseşte cu uşurinţă la rafturile supermarketurilor, mai ales sub varianta pasteurizată, adică ideal de a fi consumat fără a-l fierbe în prealabil. Însă dacă putem face acest lucru cu un produs pasteurizat, asta nu este o regulă pentru toate tipurile de lapte pe care îl găsim în comerţ.
Cosumul de lapte crud predispune la infecţii
Un studiu care a fost efectuat în Statele Unite a demonstrat faptul că nu mai puţin de 750 de persoane au avut nevoie de tratament medicamentos, ajungând la spital după ce au consumat în decursul unui an, lapte în stare neprelucrată. În cazul în care laptele nu a fost pasteurizat înainte de a fi consumat este posibil să apară tot felul de probleme la nivelul organismului uman. Se pare că principalele probleme care pot apărea din cauza consumului de lapte nepasteurizat sunt infecţia cu Salmonella sau apariţia enterocolitei cu Campylobacter.
Chiar dacă laptele crud are un gust bun, nepreparat, aduce un aport extrem de mare de nutrimenţi şi vitamine în organism, iar riscul de infecţie este cu atât mai mare dacă te confrunţi cu un sistem imunitar slăbit, la femeile gravide sau la copii.
Află ce lapte i se potriveşte copilului tău AICI
Laptele, prima porţie de sănătate
Primul lichid cu care întrăm în contact atunci când venim pe lume este laptele matern. Nutrimenţii furnizaţi de acesta ne asigură toţi nutrimenţii necesari unei bune dezvoltări şi a unei creşteri armonioase. Practic este un proces natural, o legătură ce se continuă între mamă şi copil.
În medie, potrivit studiilor fiecare bem cel puţin un litru de lapte pe an, la care adăugăm celelalte produse lactate precum untul, brânza, caşcavalul.
Copiii la şcoală primesc lapte şi corn, noi acasă folosim laptele pentru a realiza tot soiul de preparate, însă este atât de bun pe cât pare?
Există foarte multe persoane care au dezvoltat de a lungul anilor intoleranţă la lactoză şi asta din cauza faptului că de multe ori laptele din comerţ provine şi de la animale gestante, la care laptele este plin de hormoni, nutrimenţi meniţi să dezvolte puiul lor.
Însă cel mai bun exemplu este acela că odată încheiată perioada de alăptare toate animalele şi chiar şi omul îşi diversifică alimentaţia, renuntând la accentul asupra laptelui.
Cel mai des folosit lapte este cel care provine de la vacă, însă gustul nu poate fi comparat cu cel pe care îl găseşti la rafturile magazinelor. Să fie oare aceasta semnul că laptele trebuie consumat cu moderaţie şi doar în primii ani de viaţă?
Laptele nu este doar lapte
Fiecare lapte este unui, diferă consistenţa lui astfel că cel matern are nutrimeţii de care avem nevoie pentru a creşte, iar în cazul mamiferelor, acesta este mult mai bogat în proteine şi minerale decât cel uman. Conţine de asemenea acid linoleic, acizi graşi esenţiali, compuşi pe care laptele pasteurizat nu îi are.
Pentru sănătatea puiului nu este atât de importantă cantitatea cât calitatea laptelui consumat. La mamifere laptele este mai concentrat deoarece au nevoie de o altă masă osoasă şi musculară, nu putem compara musculatura umana cu cea a unui viţel. La fel sunt şi nevoile cerebrale care sunt diferite de la om la animal şi au nevoie de nutrimenţi diferiţi.
Practic şi alimentaţia joacă un rol esenţial în formarea laptelui matern şi nu numai. Tot organismul depinde de calitatea laptelui mai ales în primii ani de viată, apoi jucând un rol esenţial în păstrarea sănătăţii şi echilibrului alimentar.