La ce se foloseşte scorţişoara. Top 5 avantaje pentru sănătate

29 februarie 2016   Nutriție

Scorţişoara (Cinnamomum zeylanicum) este un arbore foarte frumos, mereu verde, ce creşte până la 15 metri înălţime şi care se cultivă pentru scoarţa sa aromatică. Scoarţa de scorţişoară conţine amidon, taninuri, mucilagii, cinamomimă, zaharuri şi ulei esenţial.

La ce se foloseşte scorţişoara – bun antiseptic, antimicrobian şi stimulator al circulaţiei

Scorţişoara era folosită, în principal, pentru acţiunea de stimulare şi accelerare a circulaţiei respiratorii, pentru acţiunea de mărire a secreţiilor digestive, pentru accelerarea contracţiilor uterine. Uleiul se folosea mai ales pentru acţiunea antiseptică. Uleiul esenţial se foloseşte astăzi în aromaterapie pentru proprietăţile sale: antidiareică, antimicrobiană, cardiacă, carminativă, hemostatică, de stimulare a circulaţiei, antispastică şi antihelmintică.

Pentru proprietăţile ei extraordinare, scorţişoara previne cancerul şi alungă migrenele. Previne dezvoltarea celulelor canceroase şi poate alunga durerile de cap.

La ce se foloseşte scorţişoara – excelentă pentru scăderea glicemiei

În ultima vreme scorţişoara a fost studiată intens pentru efectele sale hipoglicemice. Diabeticii suferă de două ori mai mult de ateroscleroză decât restul populaţiei, iar beneficiile scorţişoarei la persoanele cu diabet privesc în mod special aparatul cardiovascular. Ateroscleroza favorizează apariţia accidentului vascular cerebral şi a infarctului miocardic.

Un studiu recent a arătat că scorţişoara scade cu mult nivelul glicemiei, dacă este administrată corect. În doze de 1 până la 6 grame de scorţişoară pe zi, luată în doze fracţionate, poate să scadă glicemia cu 18 până la 29% din valoarea iniţială. De asemenea scade numărul trigliceridelor între 25-30% şi colesterolul rău cu 7 până la 27%.

Pentru scăderea glicemiei, persoanele cu diabet pot consuma zilnic între un sfert şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară înainte de fiecare masă, cu un pahar de apă sau de lapte.

La ce se foloseşte scorţişoara – respiraţie proaspătă cu scorţişoară

Un alt beneficiu extraordinar al scorţişoarei este că poate curăţa foarte bine cavitatea bucală. De fapt, studiile au arătat că aceasta are proprietatea de a distruge bacteriile din gură. Astfel, scorţişoara nu doar miroase frumos, poate ajuta la înlăturarea respiraţiei urât mirositoare. În plus, se ştie că scorţişoara este unul din condimentele care se folosesc la prepararea untdelemnului sfânt, foarte frumos mirositor.

Mirosul foarte plăcut şi profund al scorţişoarei ajută la îmbunătăţirea memoriei, susţin unii specialişti. De altfel, este un foarte bun stimulent pentru creier, ajută la îmbunătăţirea puterii de concentrare.

La ce se foloseşte scorţişoara – ajută în curele de slăbire

Acest condiment minune din bucătăria tuturor te poate ajuta să slăbeşti. Fiind foarte plăcută la gust, scorţişoara poate ţine în loc de zahăr. Jumătate de linguriţă de scorţişoară adăugată în mâncare poate contribui la pierderea în greutate. Aşadar, obişnuiţi-vă să folosiţi scorţişoară la orez cu lapte, cafea, plăcinte, prăjituri şi tarte.

La ce se foloseşte scorţişoara – precauţii

Un ultim beneficiu este întărirea sistemului imunitar şi revitalizarea întregului organism în perioadele de epuizare psihică şi fizică. Se foloseşte în băuturi sănătoase, precum sucuri din fructe şi legume.

Oricum, trebuie să iei măsuri de precauţie când consumi scorţişoară. Uleiul esenţial obţinut din frunze şi rămurele poate fi iritant pentru membranele mucoaselor, datorită conţinutului în cinnamaldehidă şi eugenol. Uleiul esenţial obţinut din scoarţă este în sine iritant pentru dermă, de aceea se va utiliza în produse precis dozate, atât în uz intern, cât şi extern.

Mai multe