La ce să fii atent când alegi un produs tradiţional

14 noiembrie 2014   Nutriție

Gama tot mai variată de produse de pe piaţă şi numărul tot mai mare de magazine cu alimente tradiţionale ne pot îngreuna alegerile. Conform definiţiei, un produs tradiţional este unul realizat din materii prime, dar care are la bază o reţetă şi un procedeu de prelucrare tradiţionale.

„Într-o astfel de piaţă, unde tradiţia şi autenticitatea se pierd printre numeroasele produse care imită autenticul, produsele 100% româneşti sunt greu de recunoscut. Cu cât oferta de produse aşa-zis tradiţionale creşte, cu atât clientul rămâne vulnerabil, mai ales în cazul în care nu se informează cu privire la ce înseamnă de fapt un produs tradiţional şi nu ştie nimic despre producător“, afirmă Daniela Niculescu, directorul general al mărcii CEFF (Certified E-Friendly Food, marcă ce atestă că produsele alimentare nu conţin aditivi alimentari potenţial dăunători).

Verifică eticheta produsului

Cea mai simplă metodă prin care poţi verifica dacă un produs este tradiţional atestat, mai ales dacă te afli deja în faţa raftului, este să cauţi logo-ul naţional pe etichetă. Mai exact, inscripţia „Produs Tradiţional Atestat, România, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale“, este cea care arată că produsul în cauză este unul autentic.

„Începând cu luna decembrie 2013, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a impus marcarea produselor tradiţionale româneşti cu un logo care menţionează faptul că produsul respectiv este atestat, acesta fiind amplasat pe un fundal tricolor“, explică Daniela Niculescu.

Cumpără-le din magazine de specialitate

Un alt criteriu care te ajută să alegi produsele tradţionale din multitudinea de alimente asemănătoare din comerţ este să le cumperi din magazine de specialitate, cum sunt cele cu produse bio.

„Au apărut în ultimul timp tot mai multe magazine online care pretind că vând produse tradiţionale. Important este să le verificăm înainte de a comanda, pentru a evita orice fel de neplăceri“, spune Daniela Niculescu. De ajutor sunt şi rafturile speciale cu produse tradiţionale care au apărut în magazinele mari.

Lista cu produse atestate, la-ndemâna cumpărătorului

Consumatorii care preferă să cumpere alimente tradiţionale au la dispoziţie, pentru a face alegeri sigure, o listă care conţine produsele autentice atestate. Astfel, înainte de a face cumpărături, ei se pot informa în legătură cu produsele din comerţ care au primit atestare ca fiind 100% româneşti.

„Această listă poate fi găsită pe pagina online oficială al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (http://www.madr.ro/ro/industrie-alimentara/produse-traditionale-romanesti.html) şi prezintă exact producătorul şi numele produsului care a fost atestat ca respectând ingredientele şi reţeta produsului tradiţional“, spune directorul general al mărcii CEFF.

Citeşte şi:

- Cum recunoaştem alimentele falsificate

- 7 mituri false despre dietă

Daniela Niculescu, directorul general al mărcii CEFF

În momentul în care auzim despre E-uri, deja ne gândim la aditivi alimentari dăunători. Ei bine, nu toate E-urile sunt nocive. Ca exemplu, extractul de paprică, roşul de sfeclă sau cărbunele negru sunt extrase din natură şi încadrate în categoria aditivilor coloranţi.

Celuloza este folosită ca agent de îngroşare. Dacă un produs conţine E-uri, nu înseamnă că nu este tradiţional. Citeşte cu atenţie eticheta sau informează-te despre E-urile dăunătoare şi cele permise în cantităţile recomandate.

Mai multe