Intoleranţă la gluten? Ce ai voie şi ce nu să mănânci

22 martie 2018   Nutriție

Chiar dacă nu suferi de boală celiacă (reacţia sistemului imunitar la gluten), este bine să ţii regim dacă prezinţi anumite simptome care ar putea arăta că ai o sensibilitate la gluten (o proteină găsită în grâu, orz, ovăz şi secară).

Printre acestea se numără: durerile abdominale, diareea sau constipaţia cronică, furnicăturile la nivelul membrelor superioare şi inferioare, oboseala, infertilitatea sau densitatea osoasă mică. Singura metodă de tratament constă în dieta fără gluten, care trebuie ţinută întreaga viaţă, înseamnând că vor putea fi consumate doar anumite alimente.

Citeşte eticheta sosurilor

Multe dintre sosurile folosite în reţetele de paste, cele de soia, sucurile de roşii sau chiar anumite sortimente de condimente pot conţine făină de grâu, implicit gluten, aşa că, înainte de a cumpăra un produs, citeşte cu atenţie eticheta. Sau, cel mai bine, prepară-ţi acasă sosurile folosind făină de porumb sau amidon din cartofi pentru a le îngroşa.

Porumbul, cereala fără gluten

Dacă ţii dietă fără gluten, acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi din meniul tău cerealele. Poţi consuma fără restricţii quinoa, mei, amarant, mălai, hrişcă, porumb şi tapioca, în diverse combinaţii, asigurându-te că nu conţin urme de gluten. Aşadar, nu uita să verifici eticheta!

Ai grijă la alimentele contaminate

Contaminarea încrucişată se referă la contactul alimentelor fără gluten cu cele care conţin această proteină. Chiar şi o cantitate mică poate creşte riscul apariţiei inflamaţiilor. De aceea, se recomandă curăţarea suprafeţelor de gătit înainte de a le folosi, depozitarea alimentelor în recipiente separate, pe care le poţi eticheta pentru a le putea distinge mai uşor.

Citeşte şi: Semne ignorate ale intoleranţei la gluten

Carnea şi produsele din carne

Nu conţin în mod natural gluten, însă prin preparare, ori prin folosirea anumitor condimente sau sosuri pot deveni dăunătoare organismului, deoarece unele dintre acestea au trecute pe lista ingredientelor şi glutenul. Poţi consuma carne de vită, pui, raţă, vită, miel şi peşte (fructe de mare, cod, halibut, crab, hering, macrou, ton, somon, sardine sau creveţi).

Fructe şi legume permise

Toate fructele şi legumele sunt lipsite de gluten, mai puţin cele îngheţate, conservate sau uscate, care pot fi învelite în făină, implicit gluten. Din lista fructelor permise cele mai recomandate sunt: merele, caisele, bananele, afinele, pepenele galben, cireşele, merişoarele, smochinele, kiwi, lămâia, portocalele, papaya, ananasul, rodia. Dintre legume, poţi opta pentru salată verde, sparanghel, avocado, broccoli, conopidă, varză, morcov, ţelină, castravete, ciuperci, ceapă, cartofi, spanac, dar şi pentru celelalte.

Sfat

Pentru un diagnostic sigur, se recomandă consultul unui medic înainte de a renunţa la gluten.

Ce tip de alcool ai voie să bei

Băuturile alcoolice precum cidrul, vinul şi lichiorul pot fi consumate, în timp ce berea nu, deoarece conţine o cantitate mare de gluten. În rest, poţi bea băuturi fără alcool- sucuri din fructe şi legume sau ceaiuri.

Total interzise

Dacă sunt obţinute din grâu, orz, secară, ovăz, nu ai voie deloc să consumi aceste alimente: pastele, pâinea, covrigeii, biscuiţii, prăjiturile, produsele de patiserie, supele la plic, burgerii vegetali, carnea la conservă şi sosurile.

Lactate bune

Lactatele pot fi consumate cu încredere dacă ai intoleranţă la gluten. Totuşi, trebuie sa eviţi anumite produse din comerţ pe bază de lapte, mai precis pe acelea care au arome adăugate. În rest, poţi consuma unt, brânză, lapte, iaurt sau smântână.

Mâncatul în oraş - o provocare

Pentru că nu poţi şti cu exactitate cum a fost preparată mâncarea şi ce ingrediente conţine, poate deveni o adevărată provocare să găseşti un restaurant unde poţi mânca dacă suferi de intoleranţă la gluten. Optează pentru salate, legume sau carne la grătar. Dacă ai boală celiacă, este bine să înştiinţezi bucătarul de acest lucru.

Mai multe