Întăreşte-ţi imunitatea cu alimente fermentate!
Toate componentele organismului se află într-o strânsă legătură, iar când ceva nu merge bine problema se raportează la organele şi sistemele învecinate.
Poate nu ştiai, dar intestinele sunt cea mai mare parte funcţională a sistemului imunitar. Aici alimentele pe care le consumi pot fi benefice bunei lui funcţionări sau pot perturba tranzitul intestinal. Este important să cunoşti gama de produse ce îţi afectează tranzitul pentru a te putea feri astfel de eventualele probleme ce ar putea să apară. Alimentele fermentate reprezintă o bună sursă de probiotice, substanţe necesare mai ales la nivelul intestinelor.
Află care este cea mai eficientă dietă bazată pe lactate AICI
Ce sunt alimentele fermentate
Lacto-fermentaţia este un proces în urma căruia rezultă acidul lactic, enzimele, probioticele, iar dacă se alege varianta de fermentare naturală este şi mai bine deoarece alimentele astfel rezultate devin mult mai uşor de digerat de către corpul uman.
Practic, aceste alimente fermentate aduc un aport benefic prin intermediul bacteriilor sănătoase pe care le creează, bacterii care ajută la consolidarea florei intestinale.
Odată consumate. acestea contribuie substanţial la o mai bună absorbţie a substanţelor nutritive din celelalte alimente pe care le mănânci ulterior.
Îţi oferă un aport de vitamine din complexul B în special B12, acizi graşi de tipul Omega-3 dar şi acid lactic.
Alimente fermentate recomandate
Din categoria lactatelor cele mai recomandate spre a fi consumate sunt iaurtul şi chefirul. Deşi atunci când zici „fermentare” te gândeşti automat la produse lactate, ei bine se poate obţine fermentarea şi în cazul legumelor sau fructelor. Murăturile nu trebuie evitate: Varza murată este uşor de preparat şi sănătoasă. Poţi să o consumi în orice anotimp. Orice legumă poţi să o pui la murat. În felul acesta vei avea mai multe surse de probiotice la dispoziţie.
Poţi să îţi îndrepţi atenţia şi asupra sosului de peşte făcut din peşte pasat la care adaugi sare ca să fermenteze sau asupra oţetului care este un produs obţinut prin fermentare naturală. Iar aici ai mai multe opţiuni în funcţie de preferinţele tale, oţet de cidru, de mere, de vin. Poţi să îl foloseşti în salate sau la diferite mâncăruri pentru a da un plus de savoare.
Revenind însă la lactate, dacă ai avut bunici la ţară, sigur ai gustat lapte prins în mod natural, fermentat şi transformat mai apoi în urdă sau brânză. Gustul era unul deosebit iar smântâna grasă care se prindea, nemaipomenită. Brânza cu mucegai aduce şi ea beneficii remarcabile asupra organismului tău. Astfel că dacă nu eşti obişnuit să consumi astfel de produse, consumă-le treptat, lăsând timp suficient sistemului tău digestiv să se obişnuiască cu ele.