Ingrediente de evitat în crenvurşti

1 februarie 2016   Nutriție

În marea lor majoritate, crenvurştii sunt preparaţi din resturi de carne de porc (bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase) sau carne recuperată mecanic (asta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă), la care se adaugă carne de pui sau de curcan. Carnea este amestecată cu apă, conservaţi, arome şi conservanţi, rezultând astfel un aliment extrem de procesat, lipsit de orice valoare nutritivă.

Iată ce ingrediente trebuie să eviţi în crenvurşti, înainte de a cumpăra un astfel de produs!

Ingrediente de evitat în crenvurşti - nitraţi de sodiu

Pe lângă faptul că sunt plini de calorii, crenvurştii oferă şi o doză mare de sodiu organismului. Un crenvurşt de 35 de grame conţine până la 0,6 grame de sare, adică o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult.

Din păcate, este foarte greu să găsim crenvurşti bio, care să fie făcuţi 100% din carne de animale crescute organic şi netratate cu antibiotice.

Pe de altă parte, acest preparat poate conţine Listeria monocytogenes, o bacterie care provoacă listerioza. Această boală poate duce la probleme cum ar fi naşterea unui copil mort, avort spontan şi alte probleme grave de sănătate.

Majoritatea crenvurştilor conţin nitraţi de sodiu, care este un aditiv prezent în majoritatea mezelurilor. Astfel, acestea vor rezista mai mult timp. Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi au un risc crescut cu 20% de a se îmbolnăvi de cancer.

Ingrediente de evitat în crenvurşti - proteine de slabă calitate şi monoglutamat de sodiu

Acest preparat conţine un procent foarte mare de grăsime (40%), şorici, iar aceste grăsimi saturate ne îngraşă şi cresc nivelul colesterolului. Aşa cum am mai spus, crenvurştii mai conţin şi nitrit, şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor acea culoare rozalie, pentru un aspect apetisant.

Ştim cât de buni la gust sunt crenvurştii. Acest aspect se datorează unei substanţe din compoziţie: monoglutamat de sodiu, sau E621, substanţă care are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă.

Crenvurştii conţin, de asemenea, amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferă mai mult volum şi leagă compoziţia şi face ca aceasta să arate ,,a carne'' şi să fie mai gustoasă.

Ingrediente de evitat în crenvurşti - ascorbat de sodiu şi carmin

Ascorbatul de sodiu este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

Carminul este un colorant care se găseşte în iaurturi, rujuri, glazură şi poate provoca reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic la unele persoane.

Mai multe