Iată de ce este bine să consumi unt bio
Pentru o vreme oamenii au înțeles că grăsimile nu sunt sănătoase și trebuie să se ferească să consume orice aliment gras. Sunt multe mituri care se perpetuează, însă ne educăm și autoeducăm constant, în încercarea de a ne spori calitatea vieții și de a ne bucura de gusturi plăcute, nu-i așa? Să vorbim despre unt, despre grăsimi sănătoase și mai ales despre varianta untului bio.
De ce este bine să consumăm unt bio? În ideea în care dacă vă place, consumați-l cu responsabilitate.
Untul bio și beneficiile sale
Știați că din porția zilnică de vitamina A de care organismul are nevoie untul poate acoperi dintr-un total de 25 de grame 30%? Este un tip de grăsime ușor de digerat, însă atenție la sursă. Aici vorbim despre selecția calității, între untul de calitate, bio și cel pe care îl găsim peste tot în comerț, dar are în lista sa de ingrediente tot felul de aditivi. De ce este important să alegem pe cel bio? Pentru că a avut timp să se matureze, are ingrediente curate și o aromă autentică.
Untul conține grăsimi sănătoase de care organismul are nevoie, însă cu măsură. Iar cu cât are o culoare mai galbenă, înseamnă că are în conținutul său și betacaroten. De ce ne interesează și acest aspect? Pentru că lactatele din care este făcut untul bio înseamnă că a fost de la animale care au consumat iarbă de calitate, iarbă grasă și bună. Este un lanț de efecte. Betacarotenul are și rolul de a ne proteja de radiațiile ultraviolete, previne îmbătrânirii pielii și a organismului.
Se pare că recomandarea de a consuma sau nu unt ține mai întâi de toate de preferințe, pentru că unii pur și simplu nu consumă unt, fie el și bio. Mai apoi este vorba de calitate și cantitate. Pentru că, în general vorbind, tot ce e mâncat în exces, nu are cum să facă bine.
Despre lactatele bio, o poveste similară
Multe generații de tineri la ora actuală posibil să își amintească că atunci când erau mici li se recomanda pentru aportul de calciu să consume lactate bio. Acum avem la îndemână diverse suplimente, dar de preferat să menținem mai degrabă strictețe și atenție la meniu, până când să fim nevoiți să intervenim cu suplimente sau mai rău, cu medicamente, pentru a corecta o eventuală carență de vitamine și minerale.
Este greu să avem acces la lactate bio? Posibil că mai greu în zilele noastre, însă nu imposibil. Sursă laptelui contează foarte mult și știm că sunt puține ferme care lasă vacile să pască iarbă de calitate, pentru producție de lapte pe măsură.
Știai că pentru producția laptelui bio este necesar că:
● Vacile să fie crescute în norme specifice, ce exclud consumul de hormoni de creștere și antibiotice?
● Furajele oferite acestora trebuie să fie organice 100%?
● Vacile ar trebui să fie la pășunat cel puțin 120 de zile din an?
Avem însă acces la magazinele de profil care au înțeles nevoia de produse premium, așadar și-au diversificat oferte cu produse bio. Așadar, data viitoare când vedeți la raft un preț mai mare la lactatele bio față de celelalte din clasa lor, să nu vă mire diferența. Întrebați-vă mai degrabă de ce alt tip de lactat este atât de ieftin!