Iată care sunt mărcile de apă pline de bacterii pe care nu trebuie să le mai cumpăraţi

21 martie 2016   Nutriție

Cumpărăm apă îmbuteliată, apă ce se presupunea că este foarte sigură şi că nu ne poate pune viaţa în pericol. Şi ce să vezi! Situaţia reală e total diferită.

Au fost făcute controale pe mai multe sortimente de apă, iar în urma analizelor a reieşit că o parte dintre acestea sunt pline cu "bacterii", iar sănătatea noastră poate fi afectată dacă le consumăm. Iată care sunt mărcile de apă ce au fost găsite neconforme cu legea în vigoare şi pe care nu trebuie să le achiziţionaţi:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat, pe 3 martie, o acţiune la nivel naţional de prelevare din reţeaua de compercializare a eşantioanelor de apă de masă şi apă de izvor pentru determiniarea încadrării în indicatorii micobiologici conform prevederilor legale în vigoare. Iată cele 5 mărci de apă toxice

Lucrurile nu stau prea bine. Practic, au fost prelevate 17 eşantioane, din care 5 sunt neconforme, în urma analizelor de laborator.

Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformităţi:

- apă de izvor plată, îmbuteliat în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22gr C valoare obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37gr C valoarea obţinută era de 600 faţă de limita prevăzută de 20.

îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22gr C valoare obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37gr C valoarea obţinută era de 16.800 faţă de limita prevăzută de 20.

îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22gr C valoare obţinută era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37gr C valoarea obţinută era de 3.200 faţă de limita prevăzută de 20 .

îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22gr C valoare obţinută era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37gr C valoarea obţinută era de 104 faţă de limita prevăzută de 20.

îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 900 spre deosebire de limita prevăzută de 20.

În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso şi apa de izvor plată Izvorul Zânelor (în cantitate totală de 244 l). Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

În data de 15.03.2016 au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eşantioanele au fost transmise la un laborator din Capitală spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriţi.

Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator.

ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun.

Mai multe