Gutuile îţi stimulează imunitatea

5 octombrie 2017   Nutriție

Gutuia este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina B3, acid folic, potasiu, fosfor, magneziu, fier şi calciu. Bobiţele tari pe care le simţi uneori în pulpă, lângă sâmbure, conţin substanţe care te protejează de boli inflamatorii, colon iritabil şi cancer de colon. Consumate ca atare sau uscate, sub formă de suc, nectar, compot sau dulceaţă, gutuile constituie mereu un desert delicios.

Indicată în infecţiile respiratorii

Toamna, când se coc gutuii, este momentul potrivit să pui la punct sistemul imunitar. Cu ajutorul acestui fruct poţi ţine la distanţă infecţiile respiratorii. Consumat în stare proaspătă, ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul, iar sub formă de decoct, se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare. Ceaiul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiţi şi fierţi este un remediu excelent împotriva răguşelii sau bronşitei, iar gargara cu acest ceai vindecă amigdalita sau faringita.

Te scapă de kilogramele în plus

Gutuia este recomandată persoanelor supraponderale, deoarece contribuie semnificativ la arderea rapidă a grăsimilor. Deşi are puţine calorii, ea asigură starea de saţietate, iar conţinutul bogat în fibre alimentare împiedică asimilarea grăsimilor. În plus, datorită proprietăţilor diuretice şi depurative, gutuile stimulează eliminarea toxinelor. Nutriţioniştii recomandă consumul a 2-3 gutui în fiecare zi, pentru rezultate rapide în cura de slăbire. Dacă îţi este greu să consumi gutuile în stare proaspătă, prepară-ţi un suc din ele.

Scad tensiunea Persoanelor care suferă de hipertensiune li se recomandă maceratul din frunze de gutui. Se pun la macerat 100 de grame de frunze proaspete de gutuie în 20 de ml de alcool alimentar şi se iau de două ori pe zi câte 20-30 de picături. Celor care au afecţiuni ale sistemului cardiovascular le este indicat să consume gutui crude, ca efect diuretic.

Află AICI de ce e bine să bei sucuri de fructe!

Combat depresia

Gutuile sunt indicate şi în caz de depresie, deoarece substanţele eterice care se găsesc în acest fruct au proprietăţi antidepresive. Se recomandă ca după fiecare masă să se consume câte o jumatate de gutuie opărită în miere fierbinte.

Leac pentru hepatită

Gutuile reprezintă un leac excelent în cazul afecţiunilor sistemului gastro-intestinal şi ale ficatului. În cazurile de hepatită cronică se pot face cure de gutui în perioada toamnei. Acestea pot fi consumate coapte, sub formă de suc proaspăt sau de compot.

Atenţie!

Fiind puţin mai acide decât alte fructe, este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrică să nu tolereze gutuile crude. În aceste situaţii, se pot consuma uscate sau sub formă de nectar (recomandat celor care suferă de ulcer gastric), compot sau dulceaţă.

Mai multe