Grăsimile saturate în exces, dăunătoare pentru creier
Cercetătorii au descoperit o legătură strânsă între dietele bogate în grăsimi saturate şi sănătatea creierului.
În urma studiului, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că persoanele care consumă în mod excesiv grăsimi saturate îşi accelerează declinul mental cu 5-6 ani, spre deosebire de cei care au o dietă saracă în aceste tipuri de grăsimi.
Femeile care au consumat grăsimi saturate, în mod constant, şi-au mărit riscul de a suferi de un declin mental cu 60-70%, comparativ cu cele care au consumat mai puţine grăsimi saturate.
Principalii vinovaţi sunt carnea de vită, carnea de porc, carnea de pasăre consumată cu piele, untul, laptele şi brânza cu un conţinut ridicat de grăsime.
Consumul unor astfel de alimente restricţionează irigarea creierului cu suficient sânge, fapt ce îngreunează oxigenarea celulelor creierului şi accesul substanţelor nutritive importante.
De asemenea, o dietă bogată în grăsimi saturate creşte riscul de boli cardiovasculare, motiv pentru care specialiştii ne recomandă să înlocuim grăsimile nesănătoase cu cele mononesaturate. Acestea din urmă ajută la combaterea valorilor crescute ale colesterolului şi scad riscul declanşării bolilor de inimă.