Fructele uscate îţi întăresc imunitatea
În această perioadă, când oferta de fructe nu este la fel de bogată ca în restul anului, poţi profita de curmale, stafide, smochine sau de caise uscate. Sursă importantă de vitamine, minerale şi de fibre, fructele uscate fortifică sistemul imunitar, ferindu-te de răceli şi furnizându-ţi nutrienţi valoroşi pentru organism.
Ai grijă însă ca aceste fructe să nu conţină sulfiţi, substanţe care irită tubul digestiv. Dacă suferi de diabet sau ai exces de kilograme, consumă cu moderaţie fructe uscate, deoarece sunt bogate în zaharuri! Stafidele menţin oasele sănătoase Desfătare dulce a naturii, stafidele sunt considerate adevărate energizante. Conţin fibre, fier şi potasiu, precum şi vitamine (A şi C). Stafidele ajută la creşterea densităţii osoase, datorită conţinutului de bor, mineral implicat în metabolismul calciului şi al vitaminei D. Strugurii uscaţi întăresc acuitatea vizuală şi conţin substanţe care ajută la distrugerea bacteriilor nocive din cavitatea bucală. Smochinele, indicate în hipertensiune Conţinutul ridicat de potasiu recomandă smochinele ca adevărate reglatoare ale nivelului tensiunii arteriale. Aceste fructe sunt şi sursă de magneziu, calciu, fosfor şi de vitaminele A, B1, B2, B6 şi C, fiind indicate celor cu probleme digestive (în special în afecţiunile biliare), cu boli respiratorii, printre care bronşite şi laringite, şi în astenii. Sunt un desert bun pentru gravide, copii, persoane în convalescenţă, sportivi şi pentru toţi cei care vor să se hrănească sănătos.
Curmalele te feresc de răcelismochine
Doar 100 de grame de curmale conţin mai mult de un sfert din doza zilnică recomandată de vitamina C. Nutriţioniştii recomandă curmalele anemicilor, persoanelor care se refac după boală şi femeilor care alăptează, fiindcă îmbogăţesc laptele matern cu nutrienţi ce întăresc sistemul imunitar al bebeluşului. Curmalele au efect laxativ, de aceea pot fi consumate de cei care suferă de constipaţie.
Caisele uscate conţin vitamina E şi betacaroten (substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A), magneziu, fier, calciu, fosfor, potasiu şi licopen, antioxidant cu efecte antitumorale. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, prin nutrienţii săi, caisele previn mai multe tipuri de tumori, printre care cele de esofag şi de plămâni. Cinci caise uscate pot furniza organismului 36% din necesarul zilnic de vitamina A.