Fructe şi legume mov ce nu trebuie să îţi lipsească din meniu

27 septembrie 2017   Nutriție

Nu mai este un secret paleta de culori oferită atât de fructe cât şi de legume, mai ales acum toamna când parcă acestea sunt desprinse din culorile naturii.

Pline de vitamine, minerale şi mai ales antioxidanţi, în special fructele şi legumele de culoare mov nu ar trebui să îţi lipsească din regimul tău alimentar.

Flavonoidele conţinute de acestea cât şi polifenoli şi antoacianina sunt extrem de vitale pentru a ajuta organismul să reducă nivelul de colesterol, inflamaţiile prezente în corp dar şi pentru menţinerea funcţiilor cerebrale.

Sfecla ţine la distanţă demenţa

O sursă extraordinară de fibre, minerale ce stimulează întregul organism, dar şi vitaminele mai ales C, B6, A, sunt de un real folos pentru un sistem imunitar puternic, pentru a grăbi procesul de vindecare după un efort fizic intens şi pentru a preveni eventualele anemii.

Luteina, zeaxantina ajută la menţinerea tensiunii arteriale sub control şi te fereşte de problemele cerebrale precum demenţa.

Poţi să consumi sfecla sub formă de suc, salată, smoothie sau coptă.

Află cum poţi slăbi consumând vinete AICI

Afinele te apără de diabet

Antioxidanţii se regăsesc din plin în aceste fructe, dar şi o cantitate semnificativă de vitamine K şi C, minerale, calciu şi fier.

Sunt recmandate a fi consumate cât de des se poate, fiind de mare folos în prevenirea apariţiei diabetului, a Alzheimerului, a bolilor cardiace dar şi a obezităţii.

Datorită conţinutului mare de vitamina C, sunt un aliat bun pentru a te feri de virozele de sezon.

Cantitatea mare de antioxodanţi, conform specialiştilor, dacă sunt consumate cu regularitate pot să scadă numărul celulelor canceroase prezente în corp cu până la 50%.

Poţi să le congelezi şi să te bucuri de ele pe tot parcursul anului atât în sucuri cât şi la prepararea prăjiturilor sau a dulceţii.

Din aceiaşi categorie fac parte şi murele, acestea se aseamănă destul de mult de compoziţia afinelor, fiind potrivite mai ales pentru neutralizarea radicalilor liberi, ajută la buna funcţionare a funcţiilor cerebrale şi încetinesc expansiunea celulelor canceroase.

Vânăta, vedeta sezonului

Sigur ai mâncat măcar o dată o salată de vinete sau le-ai folosit pentru a prepara o delicioasă zacuscă pentru iarnă. În vinete se regăseşte o cantitate importantă de vitaminak, C şi B6, dar şi o serie de minerale şi fibre esenţiale pentru sănătatea ta mai ales în sezonul rece.

Culoarea lor este dată de cantitatea mare de antocianine, antioxidanţi benefici mai ales pentru că pot reduce apariţia celulelor canceroase, contribuie la buna funcţionare a aparatului cardiovascular şi stimulează funcţiile cerebrale.

Poţi să le consumi sub formă de salată, pe grătar, la cuptor umplute cu carne sau cu alte legume sau pur şi simplu ca o garnitură.

Te poţi bucura de ele pe tot parcursul anului dacă alegi să le coci acum, să le cureţi, să le toci şi să le depozitezi la congelator.

Mai multe