Fructe cu conţinut scăzut de zahăr

28 ianuarie 2016   Nutriție

Deşi toate fructele sunt sănătoase, unele dintre ele au aport caloric mai ridicat din cauza conţinutului mai ridicat de zahăr, numită şi fructoză, în timp ce altele au în compoziţia lor mai multă apă, putând fi consumate fără probleme de cei care doresc să scape de kilogramele în plus.

Fiind sărace în carbohidraţi, aceste fructe sunt recomandate în orice dietă echilibrată sau în dietele cu reguli stricte.

Iată câteva exemple de fructe cu conţinut scăzut de zahăr!

Fructe cu conţinut scăzut de zahăr - merele

Pe lângă faptul că abundă în vitamina C şi fibre (dacă sunt consumate cu coajă), merele au un conţinut slab de calorii şi carbohidraţi, mai exact 52 de calorii la 100 de grame şi 14 grame de carbohidraţi.

Coaja furnizează fibre necesare unei bune digestii, dar şi antioxidanţi care lupta împotriva radicalilor liberi şi previn îmbătrânirea prematură.

Fructe cu conţinut scăzut de zahăr - perele

Atunci când simţi nevoia să ronţăi ceva între mese, 2-3 felii de pară sunt alegerea ideală. În plus, perele au indice glicemic scăzut, iar din acest motiv zahărul din ele este absorbit mai lent de organism, aşadar nu vei mai pofti la fel de des la alte dulciuri sau la gustări nesănătoase cum sunt biscuiţii sau covrigeii. O pară de mărime medie are aproximativ 100 de calorii.

Fructe cu conţinut scăzut de zahăr - căpşunile

Profită din plin de sezonul de coacere a căpşunilor, astfel că 50 de grame de căpşuni conţin doar 4 grame de carbohidraţi. Pe lângă bogăţia de vitamine şi minerale, căpşunile conţin şi acid elagic, despre care s-a descoperit că inhibă creşterea şi dezvoltarea tumorilor.

Antocianinele din aceste fructe au efect analgezic şi blochează acţiunea unor compuşi chimici care cresc nivelul inflamaţiilor din organism.

Fructe cu conţinut scăzut de zahăr - kiwi

Aceste fructe se găsesc pe rafturile magazinelor pe tot parcursul anului, fiind alternative ideale pentru o dietă bogată în carbohidraţi. Un kiwi mediu conţine aproximativ 42 de calorii şi 13 grame de carbohidraţi, precum şi cantităţi mari de potasiu, vitamina C şi fibre.

Fructe cu conţinut scăzut de zahăr - cireşele

Cireşele au un indice glicemic scăzut şi un conţinut sărac de carbohidraţi, fiind recomandate inclusiv persoanelor diagnosticate cu diabet. Astfel, aproximativ 100 de grame de cireşe furnizează 59 de calorii şi 14 grame de carbohidraţi. De asemenea, cireşele au şi un efect antioxidant şi protejează împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului şi altor boli cronice.

Fructe cu conţinut scăzut de zahăr - portocalele şi lămâile

Răcoritoare şi bogate în vitamina C, portocalele au totodată şi un indice glicemic redus. O portocală medie conţine aproximativ 62 de kcal şi 15 grame de carbohidraţi, completând însă generos aportul de acid folic şi potasiu, mineral care reglează presiunea arterială. Grapefruitul prezintă aceleaşi calităţi nutriţionale.

Lămâia are doar 26 de calorii la 100 de grame, fiind cel mai important aliat împotriva grăsimii. Conţinutul de flavonoide fac din lămâie un important aliat în lupta contra cancerului. Lămâia este foarte bună pentru îngrijirea pielii, a dinţilor şi au puterea de a opri infecţiile. De asemenea, consumul de lămâi ajută în tratarea hemoragiilor interne, arsurilor, probleme de păr sau hipertensiune arterială.

Fructe cu conţinut scăzut de zahăr - papaya

Cu doar 33 de calorii la suta de grame, papaya este un fruct deseori recomandat în curele de slăbire. Sunt excelente pentru întreţinerea părului, unghiilor şi menţinerii tenului curat şi tânăr. Sunt fructe care dau un bust de energie, te scapă de indigestii şi constipaţie, previn bolile de piele datorită conţinutului bogat în beta-caroten, scad glicemia şi sunt indicate pentru diabetici.

Printre fructele cu un conţinut minim de carbohidraţi se mai numără afinele (57 calorii/10 grame), piersicile (42 calorii/100 grame), pepenele roşu (30 calorii/100 grame), ananasul (50 calorii/100 grame) sau bananele (90 calorii/100 grame).

Mai multe