Fibrele uşurează digestia
Fibrele alimentare reprezintă partea nedigerabilă a unor alimente de origine vegetală, precum cerealele integrale, fructele şi legumele. Sunt clasificate în fibre solubile în apă (pectină, mucilagii) şi insolubile (celuloză). Fructele, ovăzul, orzul şi legumele uscate sunt sursă de fibre solubile, iar legumele şi cerealele sunt fibre insolubile. Cele insolubile "mătură" substanţele nedigerabile, iar cele solubile se dizolvă în apă şi leagă acizii biliari şi colesterolul conţinut de aceştia.
Previn constipaţia
Fibrele sunt esenţiale în prevenirea constipaţiei şi a procesului de fermentaţie, care cauzează numeroase boli digestive. Ele asigură un fel de igienă intestinală, eliminând din colon resturile alimentare, toxinele şi deşeurile metabolice. Dacă nu sunt eliminate, acestea fermentează, după care sunt repuse în circulaţia în organism, putând duce la îmbolnăvire. De aceea, pot apărea oboseala cronică, imunitatea scăzută, lipsa poftei de mâncare, constipaţia şi hemoroizii. În plus, fibrele pot preveni unele afecţiuni, printre care cancerul de colon şi diabetul zaharat. De asemenea, sunt de ajutor pentru ţinerea colesterolului şi a kilogramelor sub control. Fibrele sporesc senzaţia de saţietate. Un alt beneficiul al fibrelor este menţinerea în limite normale a glicemiei.
De câte fibre ai nevoie
Medicii recomandă un aport mediu de 30-35 g de fibre zilnic pentru adulţi şi în jur de 25 g pentru copii. Acestea pot fi procurate prin consumul a cinci porţii de legume şi fructe pe zi. La micul dejun pot fi cosumate cereale integrale, sursă importantă de fibre. Sunt foarte bune şi suplimentele care conţin ambele tipuri de fibre, solubile şi insolubile.